• În stoc
  • Primeși comanda azi!
  • Livrare rapidă în Sibiu
  • Ridicare din librărie
  • -11,25 lei
  • Nou

Sub aceeasi stea - Editie film - John Green de
John Green

Despre Sub aceeasi stea - Editie film - John Green

Caracteristici Sub aceeasi stea - Editie film - John Green

Categorie Young adult

Editura Trei

Pagini 312

Copertă Brosata

Descriere Sub aceeasi stea - Editie film - John Green

John Michael Green (n. 1977- prezent) este un scriitor american de literatură pentru tineret și vlogger pe Youtube. Acesta este născut în Indianapolis, urmează școală la Culver Creek și este absolvent al unei facultăți de religie, intenționând să devină preot episcopal. După studii, el practică lucrul cu copiii spitalizați, în calitate de capelan student în Chicago, unde datorită experienței de acolo, decide să devină scriitor, ulterior publicând o carte intitulată “Sub aceeași stea”, care are în prim plan adolescenții cu boli care pun viața în pericol. În prezent scriitorul locuiește alături de familia sa în locul natal. 

John primește numeroase premii pentru cele șase romane ale sale, numite “Căutând Alaska”, “De 19 ori Katherine”, “Fulgi de iubire”, “Orașe de hârtie”, “Will Grayson”, “Sub aceeași stea”, dar și pentru nuvelele sale. Cărțile sale au fost publicate în peste 20 de limbi diferite și figurează constant în topul celor mai bine vândute titluri ale publicației internaționale americane “The New York Times”. 

Romanul său de debut, “Căutând Alaska”, a primit Premiul Printz; acesta este un premiu anual literar pentru adolescenți, oferit de către “American Library Association”, iar sponsorizarea este făcută de către revista ”Booklist”(aceasta este o publicație a aceleiași asociații, care oferă recenzii critice ale cărților și materialelor audiovizuale pentru toate vârstele). 

De asemenea, volumul ”De 19 ori Katherine”, primește Premiul Printz și Premiul Booker Prize (acesta este un premiu literar acordat în fiecare an pentru cel mai bun roman scris și publicat  în limba engleză; câștigătorul acestui premiu primește publicitatea internațională gratuită, având drept scop creșterea vânzărilor). 

Opera literară “Orașe de hârtie” s-a clasat pe locul cinci la cele mai bune bestselleruri, în clasamentul “The New York Times” în 2008, a primit Premiul Edgar pentru cel mai bun roman pentru tineri în 2009 și Premiul internațional de Carte la categoria roman pentru tineri în 2010, iar în 2015 a fost realizată ecranizarea romanului.

Romanul  “Will Grayson” a primit Premiul Stonewell Book Award pentru excelență în ficțiunea pentru copii și tineri și Premiul Odyssey Award pentru rezultatele deosebite în producția de cărți audio. Cărțile audio reprezintă o înregistrare a lecturii scrise pe un mediu purtător de informație, precum disc clasic, dvd sau bandă magnetică fără a fi necesară citirea propriu-zisă a lecturii. Ideea acestor cărți a apărut în America, când s-a instaurat un proiect numit “Cărți pentru nevăzători”, în 1932. În prezent, acestea sunt foarte căutate și utile publicului larg, acestea adaptându-se și dezvoltându-se în funcție de trendurile societății. Audiobook-urile se adresează atât persoanelor cu probleme de vedere, cât și celorlalți oameni, ele ajutând la învățarea unei limbi străine, la comoditatea persoanelor care duc o viață automată sau la dezvoltarea informației copiilor. 

Cea mai recentă carte a autorului, “Sub aceeași stea”, a fost pe primul loc în clasamentul “The New York Times”, la categoria cele mai bine vândute cărți în 2012, ulterior fiind realizată și ecranizarea sa în 2014. Filmul este regizat de către Josh Boone, realizând un film de comedie-dramă, având în prim plan protagoniștii Shailene Woodley, Ansel Elgort și Nat Wolff. Woodley interpretează personajul Hazel Grace Lancaster, o pacientă cu cancer în vârstă de 16 ani, care este forțată de părinții ei să participe la un grup de sprijin, loc în care se întâlnește și se îndrăgostește de Elgort, adică Augustus Water. Filmul a avut un mare succes, a primit critici pozitive, în primul weekend de la lansare a intrat pe primul loc în clasamentul Box-Office și are peste 300 de milioane de dolari încasări în întreaga lume. 

Pe lângă calitatea de scriitor, acesta lucrează la diverse proiecte, în special prin intermediul videoclipurilor online. În 2007, Green împreună cu fratele său realizează un proiect numit “Brotherhood 2.0”, cel mai popular proiect video online accesat pe Youtube de este 30 de milioane de fani din întreaga lume, acesta constând în faptul că cei doi frați au fost de acord să înceteze orice formă de comunicare timp de un an, cu excepția blogurilor video. Un videoblog este o formă de blog în care mediul multimedia este constituit de video, în care se pot adăuga texte, imagini, link-uri sau alte elemente de conținut. Acestea conțin publicații periodice și mereu actualizate ce au de obicei un caracter personal. Canalul Youtube este un site web unde utilizatorii pot încărca și viziona diverse materiale audio-video.

Literatura pentru tineret este un gen literar care a apărut în secolul XX, conține un limbaj simplu, urmărește un anumit subiect, ca mod de expunere îmbină narațiunea cu dialogul pentru a oferi dinamism acțiunii, tratează teme despre dezvoltare și/sau maturizare, oferă exemple educaționale care ajută adolescenții să facă față problemelor cotidiene, poate fi reală sau fictivă. 

Romanul “Sub aceeași stea” relatează adevărul unei vieți în care oamenii au cancer, totul venind prin prisma unor adolescenți. Ca orice experiență de viață, cancerul modelează modul cum personajele principale, Hazel și Augustus văd lumea, dar acest lucru nu îi definește ca oameni. Dragostea dintre cei doi nu se rezumă la faptul că sunt suferinzi de aceeași boală, aceasta se naște datorită potrivirii de personalitate dintre ei. 

Cancerul este un grup de boli ce implică dezvoltarea anormală a celulelor cu potențial de a invada sau de a se răspândi în alte părți ale corpului. În prezent există peste 100 de tipuri de cancer; în cazurile în care persoanele suferinde de această boală sunt în faza incipientă, se urmează trei tipuri diferite de tratament pentru a reuși stoparea sau vindecarea; în cazurile în care boala se află în stadiu avansat singura variantă posibilă este decesul.

Deși autorul pune accent pe condiția omului ce se finalizează prin moarte, acțiunea este extrem de plină de viață. Acest lucru este redat și prin prezența dialogului în cadrul operei, prin intermediul căruia personajele principale vorbesc despre viață, despre univers, despre moarte și despre sentimente. 

Personajul principal feminin, Hazel, o adolescentă de 16 ani, este supusă la numeroase intervenții medicale și tratamente împotriva cancerului de plămâni cu care este diagnosticată. Ulterior aceasta decide să se izoleze în casă, să se uite la reality show-uri, să doarmă, să citească cartea ei preferată “O durere supremă” și așteaptă cu resemnare momentul morții sale pentru a-și scăpa părinții de greutățile la care sunt supuși cu toții. Însă aceștia nu sunt de acord cu acest stil de viață izolat și o trimit la un grup de sprijin pentru bolnavii de cancer. 

Neavând de ales, Hazel merge la acest grup, care se întrunește la subsolul unei biserici numit “Inima lui Isus”; moderatorul întâlnirilor este Patrick, un bărbat divorțat ce a supraviețuit în lupta sa cu cancerul. La început totul i se pare plictisitor adolescentei, până într-o zi când îl cunoaște pe Augustus, un băiat de 17 ani, care în urma problemelor cu cancerul, a rămas fără un picior. 

Prima discuție dintre cei doi este legată de un aspect diferit al acestora în privința bolii de care suferă, astfel Augustus se teme că va uita tot ce s-a întâmplat peste ani, iar Hazel consideră că sunt momente pe care nu ai cum să le uiți niciodată. Cei doi se simt atrași unul de celălalt și din punct de vedere fizic, dar și din punct de vedere al gândirii. 

Tinerii adolescenți au încearcă să își trăiască sentimentele de iubire împotriva timpului efemer, neștiind ce le rezervă ziua de mâine; încep prin a face schimb de cărți preferate, ies în parc, încearcă să își îndeplinească cele mai mari dorințe. Faptul că cei doi s-au împrietenit, i-a schimbat viața lui Hazel, doar prin simplul fapt că Augustus, în ciuda amputării unui picior, este mereu plin de viață, glumeț și șarmant. El reușește să îi transmită toate aceste sentimente pozitive, deși boala lor le îngreunează viața; ea depinde de un medicament pentru a trăi, iar el nu are siguranța că cancerul nu va recidiva în ciuda reușitei operației. 

Un moment plin de emoție, dar și foarte palpitant, este când cei doi hotărăsc să plece în Olanda, pentru a afla de la autorul care a scris cartea preferată a lui Hazel,” O durere supremă”, finalul care nu l-a scris. Naratorul precizează că această carte relatează povestea unei tinere pe nume Ana, are aceeași boală ca ea, motiv pentru care se aseamănă ei și crede că și ea va avea aceeași soartă ca Ana. Din partea lui Augustus este cel mai frumos și mai măreț gest de dragoste pe care îl putea face, în pofida problemelor pe care le aveau, unul cu amputarea, celălalt cu o butelie de gaz legată permanent pentru a putea supraviețui.

Toate aceste peripeții înaintea, în timpul și după plecarea în Olanda arată curajul, forța și încrederea pe care doi adolescenți le au înainte de a ajunge adulți. Aceștia sunt un exemplu de urmat pentru toți adolescenții din ziua de astăzi, indiferent dacă au sau nu vreo suferință.

Titlul cărții “Sub aceeași stea”, reprezintă faptul că cele două personaje au fost predestinate aceleiași sorți încă de la naștere, ambele au avut cancer, s-au întâlnit în cadrul unui grup comun, au aceleași personalități și pasiuni, iar viața lor va avea același sfârșit tragic. 

Acest roman reprezintă o lecție de viață pentru toți adolescenții, dar și pentru adulți. Totul în lupta cu cancerul devine luptă contracronometru fără știi nimic când acesta ne ia șansa de a mai trăi, de a fi alături de cei dragi, de a ne bucura de momentele mărunte cotidiene, de a nu depinde de tratamente, de putea dormi liniștiți că mâine este o nouă zi normală. Personajele lui John Green sunt cel mai bun exemplu de urmat în lupta cu orice fel de boală. 

56,25 lei
45,00 lei Economiseste 11,25 lei
Nicio taxa 2 zile
disponibil 9789737077431
Cantitate
Pe stoc

favorite_border Wishlist

Wishlist

Momentan nu ai produse în wishlist

favorite_border 0