• În stoc
  • Primeși comanda azi!
  • Livrare rapidă în Sibiu
  • Ridicare din librărie
  • -7,48 lei
  • Nou

Baiatul cu pijamale in dungi - John Boyne de
John Boyne

Despre Baiatul cu pijamale in dungi - John Boyne

Caracteristici Baiatul cu pijamale in dungi - John Boyne

Categorie Moderni, contemporani

Editura RAO

Pagini 224

Copertă Brosata

Descriere Baiatul cu pijamale in dungi - John Boyne

John Boyne (n. 1971- prezent) este un scriitor de nuvele pentru tineret și romane pentru adulți. Acesta s-a născut în Dublin, loc unde locuiește și acum; acesta a finalizat studiile la Trinity College Dublin și și-a luat titlul de doctor în litere în cadrul Universității din East Anglia. 

Prima sa publicație este o nuvelă în ziarul “Sunday Tribune” (acesta este un ziar renumit din Irlanda publicat în fiecare duminică, în prezent formatul său fiind sub formă de tabloid), ulterior primind” Premiul literar Hennessy” Acest premiu este oferit de către compania Hennessy, o companie renumită de coniac ce are sediul în Franța, ea fiind fondată în 1965 în Irlanda. Aceasta are peste 50 de milioane de sticle vândute la nivel mondial, în prezent având 15 sortimente diferite de băuturi. Compania Hennessy sponsorizează competiția”New Irish Writing” și “Premiul anual Hennessy Literary Award” ce acordă distincții anumitor scriitori pe baza unor categorii. 

Acesta are redactate 19 romane și o colecție de nuvele, numită “Sub pământ”. Unele dintre cele mai renumite opere literare ale sale care au primit și distincții sunt “Băiatul în pijamale cu dungi”, “Noah Barleywater fuge”, “Lucrul teribil care i s-a întâmplat lui Barnaby Brocket”, “Absolutistul”, “Băiatul din vârful muntelui”, “Furiile invizibile ale inimii” sau “Un călător la porțile înțelepciunii”. 

Scrierea sa literară, “Băiatul cu pijamale în dungi”, este publicată în 2006, având un succes cu peste șapte milioane de exemplare vândute în întreaga lume. Datorită importanței sale, volumul a primit o serie de premii, precum “Irish Book Awards- Cartea Anului pentru Copii”, “Irish Book Awards Radio 1- Cartea Anului”, “Premiul Que Leer-  cel mai bun roman internațional al anului”, “Premiul British Book Award- cel mai bun scriitor și cea mai bună carte”, “Premiul internațional IMPAC Literary” și în 2008 este pe primul loc în clasamentul “The New York Times”, un cotidian internațional american, pentru cel mai bun bestseller. 

Acest roman a fost ecranizat doi ani mai târziu, în 2008, fiind regizat de către Mark Herman, iar ca protagoniști principali îi are pe Asa Butterfield, David Thewlis, Vera Farmiga, Rupert Friend și Sheila Hancock. Mark a creat un film de tragedie istorică ce a captat imediat publicul, având vânzări de peste 44 de milioane de dolari, și este nominalizat la “Premiile irlandeze de film și televiziune”, la categoria “Cel mai bun film de dramă internațional al anului”.

Acțiunea este plasată în al doilea război mondial, relatându-se drama unui lagăr de exterminare nazist văzut din prisma a doi băieți de 8 ani, respectiv Asa Butterfield (Bruno) care este fiul comandantului nazist al lagărului, și Jack Scanlon (Shmuel), care este un deținut evreu. Filmul pune accent pe familiile germane naziste și mai puțin pe victemele evreiești ale Holocaustului. 

Opera literară a lui Boyne este încadrată ca și stil, dramei, tragediei istorice cu caracteristici din fabulă. Acesta pune accent mai mult pe o poveste a adevărului moral decât pe realitatea istorică. Cei mai mulți critici sunt de părere că este o literatură a Holocaustului, aceasta fiind esențială pentru păstrarea amintirilor istoriei din perioada dominantă a Germaniei naziste.

Romanul este considerat a fi o dramă, deoarece autorul ilustrează viața reală prin intermediul unui conflict puternic și complex al personajelor, cu întâmplări și situații tragice, în care eroii au un destin nefericit. Limbajul folosit în cadrul textului este unul solemn, îmbinat cu cel familiar, dar și cu unele aspecte comice. Trăsăturile care dau o notă de încadrare în specia tragedie acestei opere, constau în reprezentarea a două personaje puternice, ce implică un conflict comun în lupta cu destinul potrivnic, ce se sfârșește cu moartea unuia dintre eroi. De obicei, pe parcursul acțiunii, rolurile inițiale ale personajelor principale se schimbă între ele. 

Caracterul de fabulă reiese din accentul moralizator al poveștii, sentimentele și atitudinea scriitorului fiind exprimate indirect prin intermediul personajelor și al acțiunii, iar ca moduri de expunere se îmbină narațiunea cu dialogul și monologul pentru a da rapiditate acțiunii. De asemenea, accentele comice folosite aparțin tot acestui gen epic, având ca scop provocarea bunei dispoziții, dar și o atitudine critică.

Poveste romanului “Băiatul cu pijamale în dungi” prezintă imaginea unei realități crunte văzută prin ochii unui copil de 8 ani. Totul începe în momentul în care tatăl lui Bruno este avansat la rangul de comandant în cadrul armatei naziste, și sunt nevoiți să se mute din Berlin la Out-With (Auschwitz, este cunoscut ca fiind cel mai mare lagăr de exterminare nazist, reprezentativ pentru perioada Holocaustului, unde se estimează că acolo ar fi fost omorâți un milion de pesoane, majoritatea evrei). 

Bruno nu este deloc încântat de această schimbare, la fel nici sora sa, dar acceptă mai ușor situația fiind cu trei ani mai mare decât el. Noua lor casă se află lângă lagărul de exterminare, un loc pustiu, fără alte case în jur, fără copii care se joacă pe stradă, fără școală, profesorii vin și le predau acasă, singurul loc unde se observă oameni îmbrăcați ciudat în pijamale în dungi și închis cu sârmă înghimpată este lagărul Auschwitz,vizibil de la fereastra casei lor. 

Familia îl menajează pe copil și îi ascund adevăratele fapte ce se petrec în jurul său, astfel că misterul acelor copii îmbrăcați în pijamale și care locuiesc în barăci alături de oameni în vârstă, devine pentru el o provocare și o dorință de a fi alături de ei, de a petrece aventuri și de a lega prietenii cu acei copii, însă este limitat de un obstacolul gardului din sârmă înghimpată. 

Datorită curiozității sale, Bruno fuge des din casă să exploreze zona lagărului, până într-o zi când întâlnește un băiețel evreu pe nume Shmuel, cu care se împrietenește și află că este acolo cu familia lui, dar este separat de mama sa. Timp de un an cei doi se întâlnesc aproape zilnic, povestindu-și toate peripețiile sau pasiunile, mai mult din partea lui Bruno, deoarece Shmuel evită să îi spună acestuia adevărul crud despre ce se întâmplă în acel lagăr și de ce el este acolo. 

Ironia sorții este că cei doi băieți sunt născuți în aceeași zi, însă au destine total diferite. Shmuel arată compasiune față de Bruno în toate relatările sale despre mutare, despre familia sa, despre planurile sale, despre viața în care trăiește, și cu toate acestea el este nefericit, un lucru comun ce îi leagă pe cei doi. 

Micul Bruno observă că în familia sa sunt probleme, mama sa este supărată tot timpul, tatăl său este mai mult plecat și speriat, își dă seama că este mințit când pune întrebări; singurul său sprijin sufletesc îl regăsește în Shmuel, care îl ascultă mereu și cu care se înțelege de minune, deși totul se petrece printr-un gard înghimpat. În fiecare zi acesta îi aduce mâncare micului evreu, deoarece a observat că este foarte slab deși au aceeași vârstă, joacă șah sau alte jocuri de găndire, însă uneori cei doi nu se văd sau băiatul evreu apare plin de vânătăi. 

Întâlnire lor pe ascuns durează timp de un an, după care mama lui Bruno își dă seama de această aventură a lui, și îi cere tatălui său să îi mute în altă casă. Acesta acceptă, iar când băiatul merge la prietenul său să îi dea vestea noii mutări, acesta îi cere pentru prima dată ajutorul, spunându-i că tatăl său a dispărut. În acel moment visul lui Bruno de a deveni explorator capătă contur și îi propune amicului său un plan de a putea intra în lagăr să îl ajute să își găsească tatăl și totodată să își răspundă la toate nedumeririle pe care le avea asupra a ce este dincolo de acel gard unde toți poartă uniforme. 

Astfel a doua zi, Shmuel îi face rost lui Bruno de un set de haine în dungi, acesta își lasă hainele sale în exterior lângă gard, îmbracă noua uniformă și fericit pleacă cu prietenul său să îi găsească tatăl. În timp ce ei explorează, la un moment dat soldații îi adună pe toți copiii și îi bagă într-o cameră de gaz ( un spațiu etanșat creat pentru a ucide oameni sau animale prin intermediul unui gaz otrăvitor), loc pe care Bruno îl asociază cu un simplu adăpost împotriva furtunii. 

Acest moment surprinde un moment plin de emoție, în care Bruno își cere iertare lui Shmuel pentru faptul că nu au reuși să îi găsească tatăl și că el este cel mai bun prieten al său pe viață, moment în care ușile camerei se închid și cei doi se țin de mână fără a se mai primi răspuns din partea băiatului evreu. 

După mai multe zile, hainele băiatului sunt găsite de către un soldat care îi anunță familia, încearcă să îl caute peste tot, însă își dau seama că nu îl vor mai găsi și decid ca mama sa și sora sa să se reîntoarcă la casa din Berlin, iar tatăl său mai rămâne un an de zile la conducerea lagărului. Acesta devine plin de cruzime față de toți, chiar și față de subordonații săi, iar când își dă seama ce s-a întâmplat cu Bruno, învins de vinovăție este luat prizonier de către trupele aliate care au asaltat tabăra nazistă. 

Construcția personajelor este foarte bine realizată, care depășește limitele rasiale, în care un fiu de nazist este plin de umanitate și naivitate sau în care un evreu dă dovadă de multă maturitate la o vârstă atât de fragedă. Cei doi sunt două personaje simbolice pentru umanitate, unul reprezentând inocența într-un mediu potrivnic, iar celălalt maturitatea timpurie din cauza lipsei de umanitate; singurul lucru comun îl reprezintă posibilitatea de a visa pe care nimeni nu le-o poate lua, indiferent de mediul în care trăiesc. 

Titlul operei sugerează, de asemenea viziunea unor două lumi diferite, pijamalele în dungi reprezintă de fapt uniforma purtată de deținuți. Astfel, din perspectiva băiețelului nazist plin de inocență,aceasta este văzută ca o pijama sau uniformă pe care dorește și el să o poarte, datorită ascunderii adevărului despre ce este în realitate, iar din perspectiva băiatului evreu este văzută ca atare ca o uniformă de închisoare ce te condamnă la cruzime și o soartă tragică. 

Romanul “Băiatul cu pijamale în dungi” este recomandat cititorilor interesați de istorie, dar și celor care vor să cunoască sentimentul adevăratei prieteni, care depășește orice limite. Acesta ne învață că în viață nu ne naștem într-un fel anume, că noi singuri alegem cum să fim, că nimeni nu este diferit, că ascunderea adevărului are consecințe dureroase și că umanitatea este mai presus de condițiile societății. 29,99 lei
22,52 lei Economiseste 7,48 lei
Nicio taxa 2 zile
disponibil 9786067761849
Cantitate
Pe stoc

favorite_border Wishlist

Wishlist

Momentan nu ai produse în wishlist

favorite_border 0