• În stoc
  • Primeși comanda azi!
  • Livrare rapidă în Sibiu
  • Ridicare din librărie
  • -9,98 lei
  • Nou

Inainte sa te cunosc - Cartea intai din trilogia Inainte sa te cunosc - Jojo Moyes de
Jojo Moyes

Despre Inainte sa te cunosc - Cartea intai din trilogia Inainte sa te cunosc - Jojo Moyes

Caracteristici Inainte sa te cunosc - Cartea intai din trilogia Inainte sa te cunosc - Jojo Moyes

Categorie Moderni, contemporani

Editura Litera

Pagini 416

Copertă Brosata

Descriere Inainte sa te cunosc - Cartea intai din trilogia Inainte sa te cunosc - Jojo Moyes

Pauline Sara Jo Moyes (n. 1969- prezent) este o jurnalistă britanică, care începând cu anul 2002 devine scriitoare și scenaristă romantică, cunoscută sub numele de Jojo Moyes. Aceasta s-a născut în Maidstone, Anglia, a urmat studiile la Universitatea Royal Holloway din Londra, perioadă în care câștigă o bursă de finanțată de ziarul “The Independent”, urmând un curs de jurnalism la City University în 1992.

Scriitoarea a avut mai multe experiențe de lucru care implicau scrisul, după care timp de 10 ani a lucrat pentru ziarul “The Independent” (acesta este un ziar online britanic ce cuprinde în general articole ce vizează mediul economic), având diferite roluri, iar în 1998 devine asistent de redactare de știri.

Jojo este una dintre puținii scriitori care au reușit să primească de două ori ”Premiul Romanului Romantic al Anului” Oferit de către Asociația Romancierilor (aceasta este un organism profesional care reprezintă autorii ficțiunii romantice din Regatul Unit). Romanele pentru care obține acest premiu sunt “Fructe străine” publicat în 2004 și “Ultima scrisoare de la iubitul tău” publicat în 2011.  

Cel mai mare succes l-a avut publicarea seriei literare “Înainte să te cunosc”, aceasta fiind tradus[ în peste 30 de limbi diferite, a fost nominalizată la “Cartea anului” din Marea Britanie și a intrat în top zece în clasamentul cotidianului internațional american “The New York Time” în 2016. Ulterior s-a realizat și ecranizarea sa, un film de dramă romantică, sub regia lui Thea Sharrock, având în rolurile principale pe Emilia Clarke, Sam Claflin, Janet McTeer, Charles Dance și Brendan Coyle. Acțiunea filmului se petrece în importante locații istorice ale Regatului Unit, recenziile primite sunt în general pozitive și reușește să obțină peste 200 de milioane de dolari încasări în întreaga lume. 

După publicarea acestei serii, autoarea mai publică încă o serie de două volume, numite “Luna de miere la Paris” și “Fata pe care ai lăsat-o în urmă”, precum și o colecție ce cuprinde 10 nuvele numită “Paris pentru una și alte povești”. În prezent se așteaptă punerea pe marile ecrane de către Netflix, începând cu 23 iulie 2021, a filmului “Ultima scrisoare de la iubitul tău”, bazat pe cartea lui Jojo, sub regia lui Augustine Frizzell. Netflix este o companie americană fondată în 1997 de producție și o platformă de conținut bazat pe streaming online pe bază de abonament, ce include o bibliotecă de filme și seriale de televiziune, având în prezent peste 200 de milioane de abonați.

Perioada specifică scrierilor autoarei este reprezentată de modernism și romantism. Modernismul este un curent literar apărut în secolul XX ce implică ideea de negare a tradiției. Ca și trăsături principale regăsim revolta, libertatea de exprimare, originalitatea, stările lucide, problema conștiinței neliniștite, exacerbarea sensibilității, aspirația spre regăsirea echilibrului originar și drama tristeții metafizice, a omului problematic. 

Romantismul a fost o mișcare artistică, literară și intelectuală apărută în secolul XVIII; acesta a influențat artele vizuale, literatura, muzica, istoriografia, educația și alte domenii. Temele sale centrale sunt dorința de libertate, individul și autoexprimarea. Personajele din literaturile romantice aparțin tuturor categoriilor sociale și se pune accent pe creație, originalitate, sensibilitate, mister și situații limită excepționale. 

Trilogia “Înainte să te cunosc” este adaptată genului romantic- modern, adresat generației tinere de astăzi, în care firul narativ urmărește evoluția personajelor și a acțiunii, continuând povestea din primul volum și în următoarele două și ca moduri de expunere îmbină narațiunea cu dialogul pentru a oferi dinamism acțiunii și pentru a stârni interesul cititorului. 

Primul volum intitulat după numele trilogiei “Înainte să te cunosc”, surprinde o lecție de viață a unei povești de dragoste pline de emoție, trăiri și sacrificii, a două persoane care nu au nimic în comun. 

Al doilea volum numit “După ce te-am pierdut” continuă povestea punând accent pe viața personajului feminin central, Louisa Clark, care are parte de noi aventuri alături de mai multe persoane. 

Volumul trei, numit “Eu, și totuși alta” prezintă o altă Louisa, care în continuare pune accent pe devotamentul și capacitatea de a iubi necondiționat în ciuda sacrificării  propriei fericiri, finalul fiind unul deschis și diferit așteptărilor.

Povestea începe cu relatarea vieții Louisei Clark, o tânără cu puține calificări de muncă în vârstă de 26 de ani, care provine dintr-o familie modestă și care se simte mereu inferioară în fața surorii sale Treena. În încercarea ei de a-și ajuta familia financiar, își pierde slujba la o cafenea, aceasta dând faliment, ulterior după multe încercări găsind un loc de muncă ca îngrijitoare a unui tânăr de 33 de ani timp de șase luni, pe nume Will Traynor, acesta fiind invalid. 

Will este total opus Louisei, înainte de a deveni invalid, era foarte activ, mereu plin de viață, provine dintr-o familie înstărită, cu multe vise și ambiții, practica sporturi extreme; însă paralizia din urma accidentului îl transformă într-o altă persoană posomorâtă, care își dorește să moară, motiv pentru care și-a planificat propria eutanasiere la un spital din Elveția. 

Apariția fetei în viața sa, schimbă pentru un timp perspectiva de viață a acestuia. Deși, la început totul începe stângaci, ei nu-i face plăcere să aibă grijă de o persoană cu astfel de probleme, i se pare plictisitor, este tratată cu superioritate și sarcasm de către Will, iubitul ei devine gelos, însă nu poate renunța, deoarece ea și familia ei au nevoie de bani. 

Sora ei o sfătuiește să îl scoată pe acesta în diferite locuri cu scopul de a reuși să îi redea cheful de viață pentru care a și fost angajată. Astfel începe să caute sfaturi online despre astfel de persoane, caută activități și locuri destinate pentru tetraplegi, fapt ce îi apropie și devin prieteni. Tetraplegia reprezintă paralizia în urma unei boli sau a unei leziuni care are ca rezultat pierderea totală a utilizarii celor patru membre.

Datorită apropierii dintre cei doi, Will la rândul său încearca să îi schimbe Loiusei perspectiva asupra vieții, să își creeze ambiții și să nu se mai compătimească. Între timp au loc schimbări și în viețile lor personale, ea se desparte de iubitul său, tatăl ei rămâne fără slujbă, ulterior fiind angajat la firma tatălui lui Will. 

Un moment plin de emoție și suspans este surprins când cei doi merg la nunta prietenilor lui Will, unde acesta îi dezvăluie fetei că ea este singurul lui motiv pentru care se mai trezește dimineața. Cei doi hotărăsc să meargă într-o vacanță. însă anulează din cauza unei pneumonii a lui Will, și după incident pleacă totuși pe insula Mauritius, unde și ea îi dezvăluie că îl iubește. Însă magia iubirii este scurtă, deoarece el îi spune că nu poate trăi într-un scaun cu rotile toate viața, că își va urma deciziile în ciuda momentelor frumoase dintre ei. 

Supărată și confuză, la întoarcere demisionează, se reîntoarce acasă la familia ei cărora le povestește cele întâmplate. Aceasta primește o scrisoare din partea Camilei (Camila este iubita lui Will dinainte de a o cunoaște pe Louisa, care a vrut să se despartă de el din cauza problemelor sale medicale, motiv pentru care a încercat să se sinucidă nesuportând pierderea ei; nu reușește, și fac un pact prin care el să mai trăiască șase luni după care se va logodi cu el, în speranța că va renunța la ideea de a nu mai trăi) în care îi cere să se ducă la ei în spitalul din Elveția, unde se va face eutanasierea, pentru a se vedea o ultimă dată. 

În pofida celor întâmplate și a împotrivirii părinților săi, ea se duce acolo, și își mărturisesc că cele șase luni au fost cele mai frumoase momente ale vieții lor. Apoi el moare și își lasă moștenirea Louisei cu scopul de a urma o educație și de a-și trăi viața. 

În celelalte două volume este continuată viața Louisei, în care sentimentele de iubire nu dispar, dar nici obstacolele. Totul este relatat din perspectiva faptelor petrecute anterior. 

Tema iubirii din cadrul operei literare este un sentiment foarte frumos conturat cu multe obstacole; această temă nu vizează doar iubirea dintre doi tineri, ci și cea a familiei, a prietenilor și a vieții. De asemenea, este de remarcat și optimismul cu care se înfruntă sacrificiile cotidiene. 

Autoarea pune accent pe evenimentele desfășurate, pe modul de gândire al personajelor, pe sentimentele trăite, pe soarta care schimbă destine fără să ne dăm seama. Titlul trilogiei, reprezintă ideea de bază a volumelor, și anume prezentul și acțiunile din viața Louisei și a celorlalte personaje principale sunt redate prin inserarea unor acțiuni petrecute anterior și care au consecințe actuale. Toți au o viață a lor înainte de a cunoaște pe altcineva și în firul acțiunii această idee este mereu prezentă, iar viitorul nu poate fi schimbat, chiar dacă momentele prezente sunt optimiste.

Romanul “Înainte să te cunosc” este destinat publicului tânăr, cărora le oferă o lecție importantă de viață importantă, despre destin, despre importanța sănătății, despre cum îi afectează pe cei din jur alegerile noastre, despre cât de puternic este sentimentul de iubire, despre influența persoanelor din jur asupra altora, despre șansa de a fi fericiți și de a alege de a ne bucura sau nu de viață, despre cum viața noastră ia întorsături neașteptate exact atunci când credem că totul decurge normal și nimic nu se poate întâmpla.39,90 lei
29,93 lei Economiseste 9,98 lei
Nicio taxa 2 zile
disponibil 9786063307676
Cantitate
Pe stoc

favorite_border Wishlist

Wishlist

Momentan nu ai produse în wishlist

favorite_border 0