• În stoc
  • Primeși comanda azi!
  • Livrare rapidă în Sibiu
  • Ridicare din librărie
  • -7,50 lei
  • Nou

Lista lui Schindler - Thomas Keneally de
Thomas Keneally

Despre Lista lui Schindler - Thomas Keneally

Caracteristici Lista lui Schindler - Thomas Keneally

Categorie Moderni, contemporani

Editura Orizonturi

Pagini 480

Copertă Brosata

Descriere Lista lui Schindler - Thomas Keneally

Thomas Keneally (n. 1935- prezent) este  romancier, dramaturg și eseist  australian. Inițial, acesta a fost hirotonit ca diacon în timpul studiilor sale la Seminarul Sfântul Patrick, unde urma să devină preot catolic, însă după șase ani a plecat, ca profesor și  lector.

Keneally a fost membru al “Comitetului pentru literatură al Consiliului Australiei” din 1985 până în 1988, președinte al “Consiliului Național al Cărții” din 1985 până în 1989. În 1983 a fost numit Ofițer al Ordinului Australiei, în 2011 se deschide Centrul Tom- o “Școală de Arte de mecanică din Sydney”- unde se află toate cărțile și amintirile autorului, având și un site utilizat pentru lansări de cărți, lecturi și cursuri de scriere. În prezent este și ambasador al Asylum Seeckers Center, un organism non-profit care sprijină persoanele ce solicită azil în Australia.

În 1962, Thomas începe să publice pentru prima dată în revista “The Bulletin”, până în prezent având peste 50 de cărți publicate. Marea majoritate a romanelor sale au material istoric, abordând un stil psihologic și modern. Printre cărțile scrise de acesta, amintim “The Survivor”, “Gossip from the Forest”,” Republica noastră”,” Confederații”, “Văduva și eroul ei”, “Băiatul Dickens” sau “Lista lui Schindler”. 

Ca și autor, Keneally a devenit cunoscut datorită romanului “Lista lui Schindler”, care prezintă povestea salvării de către Oskar Schindler a evreilor în timpul Holocaustului.  Romanul primește “Premiul Booker” în 1982 pentru cea mai bună operă a anului în limba engleză.Ulterior datorită marelui succes al volumului , acesta este adaptat în filmul lui Steven Spielberg din 1993 cu același nume, regizorul câștigând “Premiul Oscar” pentru cea mai bună imagine. Autorul a mai primit de-a lungul carierei sale și alte premi, precum” Premiul Miles Franklin” sau” Premiul Helmerich”.

Ecranizarea poveștii are în rolurile principale pe Liam Neeson în rolul lui Schindler, Ralph Fiennes în rolul ofițerului Amon Goeth și Ben Kingsley în rolul lui Itzhak Stern. Datorită marelui succes, filmul a câștigat șapte Premii Oscar (acestea reprezintă un grup de 24 de premii decernate anual de către Academia Americană de Film), șapte Premii Bafta( acestea sunt oferite anual de către British Academy of Film and Television Arts pentru realizări deosebite în film și televiziune)  și trei Globuri de aur ( acestea sunt premii americane oferite anual în cadrul unei cine de lux pentru filme și seriale acordate de către Asociația de presă străină de la Hollywood)  , iar în 2007 a fost inclus de către Institutul American de Film, pe locul opt în lista “Cele mai bune 100 de filme americane din istorie”.

Autorul a scris volumul “Lista lui Schindler” fiind inspirat de eforturile lui Poldek Pfefferberg, un supraviețuitor al Holocaustului; Poldek deținea fișierele lui Oskar Schindler , cei doi decizând să meargă pe traseul dat de documentele avute pentru a scrie cartea, ulterior scriindu-se un roman și despre această călătorie a autorilor, numită “Căutarea lui Schindler”. 

Stilul literar al autorului este original, fără a aduce imaginația în crearea momentelor acțiunii; sunt puse în scenă interviuri luate supraviețuitorilor grupului Schindler, informații furnizate de asociații omului de afaceri, documente și hârtii personale ale acestuia, declarații ale prietenilor apropiați. Autorul reușește să realizeze o mică enciclopedie despre Oskar în particular și despre Holocaust în general; se realizează o biografie a unei vieți, dar și a unei națiuni, respectiv a unei perioade istorice. 

Holocaustul este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a șase milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, ca fiind o soluție a problemei evreiești din acea perioadă, programul de exterminare fiind plănuit și executat de regimul național- socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii săi.

Opera literară surprinde acțiunile pline de curaj ale lui Schindler pentru a salva de la moarte evreii în timpul contopirii Poloniei de către Germania. De asemenea se remarcă și acțiunile pline de cruzime ale ofițerilor germani împotriva evreilor, chiar și împotriva copiilor acestora. Romanul este considerat a fi bazat pe fapte reale, în biblioteca dedicată autorului din Sidney găsindu-se o listă originală cu numele a 800 de evrei salvați de către Oskar.

Cartea începe prin prezentarea copilăriei lui Oskar Schindler, personajul principal; acesta a făcut parte dintr-o familie catolică, cu o mare putere financiară. În momentul în care familia lui rămâne fără bani, acesta pleacă în Polonia, unde vrea să își deschidă propria afacere. În Polonia îl întâlnește pe Itzhak Stern, un contabil evreu, prin intermediul căruia caută posibili investitori pentru afacerea sa, deoarece evreilor le era interzis să aibe business-uri acolo. Stern era răspunzător pentru afacere,iar Schindler de prezentarea business-ului. 

Oskar reușește să se înroleze în Partidul Nazist, unde devine prieten cu ofițerii germani, devenind principalul lor furnizor de muniție. Conform decretului din martie 1941, toți evreiii sunt dați afară din propriile case și duși într-un spațiu special creat pentru ei, pe marginea lacului Weichsel. Între timp Schindler le creează acte false la o parte dintre evrei și îi angajează în fabrica sa, afacerea sa bucurându-se de un real succes, devenind unul dintre cei mai cunoscuți și mai influenți oameni de afaceri din Polonia. 

O dată cu schimbarea conducerii armatei, noul conducător Amon Goeth, le dă un ultim termen evreilor să plece, după care pleacă în căutarea lor în fiecare casă, pentru a-i ucide, din simplă plăcere, totul transformându-se într-un adevărat masacru. Cruzimea imensă a lui Amon, îl determină pe Oskar să devină dintr-un om de succes un erou al umanității. Unul dintre momentele pline de emoție al romanului este când Schindler le cere ofițerilor germani să ude vagoanele trenurilor cu care transportau evreii pentru a nu muri de sete din cauza căldurii; toți muncitorii lui sunt salvați și duși în noua sa fabrică din localitatea sa natală, unde trăiau în condiții decente.

Odată cu capitularea Germaniei se cere din nou să fie uciși toți evreii rămași în viață, însă Oskar reușește din nou să îi convingă pe soldații germani să nu îi omoare oamenii, să se întoarcă la casele lor ca adevărați eroi. 

Datorită acestui gest este conștient că aliații săi îl vor acuza și îl vor închide din nou, hotărând să fugă la miezul nopții, înainte de asta cerându-și scuze angajaților săi evrei că nu a putut salva mai mulți.

După încheierea războiului, Schindler este declarat Om de Drept în Ierusalim, unde a dorit să fie înmormântat, fiind singurul membru al Partidului Nazist onorat în acest mod. În final, este surprins un alt moment plin de emoție, în care generalii germani se adună la mormântul său pentru a-i cinsti memoria.

În prezent, ca semn de recunoștință pentru faptele lui minunate, evreii așează pe lespedea mormântului său bucățele de piatră; de asemenea, pe piatra sa scrie “Cel mai drept dintre neamuri” , ce reprezintă o distincție onorifică dăruită cetățenilor de alte naționalități care au spijinit evreii în timpul Holocaustului. Alături, în limba germană, stă scris “Salvatorul de neuitat al evreilor persecutați”.

Oskar este astăzi poziționat ca un om pe care războiul nu l-a dezumanizat, ci l-a transformat într-un erou, reușind să salveze 800 de evrei de la capitulare de către partidul nazist, irosindu-și toată averea pentru asta, deși nu avea nicio legătură cu ei.

Lista lui Schindler este o carte document, cu un adevărat impact și în zilele noastre, care prezintă perioada nazistă, și traseul vieții unui om ce a făcut parte din acest partid, dar care a fost contrar lui și a luptat împotriva deciziilor luate de către acesta. 

37,50 lei
30,00 lei Economiseste 7,50 lei
Nicio taxa 2 zile
disponibil 5948389000806
Cantitate
Pe stoc

favorite_border Wishlist

Wishlist

Momentan nu ai produse în wishlist

favorite_border 0