• În stoc
  • Primeși comanda azi!
  • Livrare rapidă în Sibiu
  • Ridicare din librărie
  • -12,50 lei
  • Nou

Legendele Olimpului - Alexandru Mitru de
Alexandru Mitru

Despre Legendele Olimpului - Alexandru Mitru

Caracteristici Legendele Olimpului - Alexandru Mitru

Categorie Literatura si fictiune

Editura Vox

Pagini 280

Copertă Cartonata

Descriere Legendele Olimpului - Alexandru Mitru

Legendele Olimpului-Alexandru Mitru

Alexandru Mitru (1914-1989) a fost un prozator român, ce a scris opere literare pentru copii. Debutul acestuia are loc în 1932, cu nuvela 'Păpușa', continuă cu volumul 'Legendele Olimpului', colecția de povești 'Căciula Fermecată', volumul 'Din marile legende ale lumii' și cartea cu nuvele 'Povești despre Păcală și Tândală'. Acesta a înființat cenaclul 'Luceafărul', a publicat reportaje, schițe, piese de teatru și a colaborat cu diverse reviste culturale, precum 'Universul literar', 'Lumea copiilor', 'Flacăra' sau 'Gazeta literară'.  În 1967 a primit premiul 'Uniunii scriitorilor', iar în  1972 a primit 'Placheta Premiului European' pentru merite deosebite în rândul literaturii pentru copii. 

Alexandru Mitru expune mituri și legende despre zei și eroi; zeii erau ființe pur imaginare cu trăsături și sentimente umane, pe când eroii sunt ființe reale care duc diverse lupte pentru supraviețuire și bunăstarea omenirii. Miturile sunt  povestiri fabuloase care cuprind credințele popoarelor, informații despre originea universului și a fenomenelor naturii, cât și despre zei și eroi legendari, ajutând la formarea identității culturale a popoarelor. Legendele sunt povestiri fantastice cu elemente istorice reale transmise prin formă orală.

Publicul țintă căruia i se adresează autorul cuprinde copii și adolescenții ce au o vârstă între 1 an și 18 ani, dar se pot bucura de ea și adulți, ce își amintesc cu drag povestirile de odinioară, deoarece copilăria este o stare sufletească care nu dispare niciodată. Sfera literaturii pentru copii este foarte cuprinzătoare, acoperind toate genurile și speciile literare; caracteristicile acestei literaturi constau în valoare artistică și estetică, să fie accesibilă oricărei categorii de vârstă, să aibă valoare educativă sau moralizatoare și cel mai important, să exploreze universul infantil. Acest tip de literatură prezintă aspecte diferite ale vieții, oferă modele de viață pozitive sau negative și astfel ajută la formarea personalității.

Cartea 'Legendele Olimpului' a fost publicată pentru prima dată în 1960 la editura Tineretului, aceasta bucurându-se de un mare succes, astfel că în 1972 a primit premiul 'Ion Creangă' din partea Academiei R.S. România. 'Legendele Olimpului' familiarizează tineretul cu legendele antice a lumii, ce cuprinde personaje mitologice ale Greciei Antice, atât zei, cât și eroi. 

'Legendele olimpului' suprinde relatări despre 14 zei, precum Zeus, Poseidon, Hades, Hestia, Demetra, Hera, Palas Atena, Apollo, Artemis, Hermes, Afrodita, Hefaistos, Ares și Dionisos; și 9 eroi, precum Perseu, Hercule, Tezeu, Dedal și Icar, Castor și Polux, Belerofon, Asclepio, Meleagru, Orfeu și Euridice, Ulise, Ahile și Apollo. 

În prima parte a cărții din 'Legendele Olimpului' se tratează geneza și condiția zeilor și a altor creaturi imaginare, apariția  titanilor sau ciclopilor, precum și războaiele duse  între zei, dar și între zeități și pământeni. Astfel, începutul surprinde o lume plină de haos și creaturi fantastice, rezultate în urma căsătoriei dintre Gheea, zeița Pământului, și Uranus, zeul cerului. Cum Uranus avea și darul de a fi oracol, prevede că va fi răsturnat de unul dintre copiii săi și decide să îi închidă pe toți în temniță, însă mama lor reușește să îi elibereze, și se adeverește învingerea lui Uranus. Locul său este luat de Cronos, care a fost blestemat să aibe aceeași soartă ca zeul cerului, el decidând să își mănânce toți copiii pentru a nu se împlini acest blestem. Soția sa, Rheea, reușește să îl ascundă pe Zeus pe muntele Olimp, fiul lor, astfel se reușește și înfrângerea lui Cronos, Zeus devenind conducătorul suprem. 

Muntele Olimp este cel mai înalt munte din Grecia; acesta în mitologia greacă este considerat lăcașul zeilor panteonului antic grescesc, fiind analog cerului și locuit de zeități, semizei și familiile lor, precum și servitorii lor, intrarea pe munte făcându-se printr-o poartă formată din nori. 

 Zeus, stăpânul întregului Olimp și al pământului, este  necruțător cu toți, de exemplu cu Prometeu care aduce focul pe Pământ oferind căldură și o nouă viață, cu pământenii cărora le transmite diverse boli, nenorociri și alte rele în Cutia Pandorei, cu alți idoli care nu i se supuneau; tot el ar fi avut mai mulți copii cu pământence, deși era căsătorit cu zeița Hera. Acesta hotărăște să rămână conducătorul cerului, împărțind celelalte elemente ale Pământului, celorlați semeni.

Astfel, Poseidon devine stăpânul apelor, tuturor mărilor și oceanelor, se căsătorește cu o frumoasă nimfă Amfitria, și au împreună un copil triton.

Hades devine stăpânul ținuturilor de sub pământ, al infernului, al morții și al umbrelor; acesta era mereu posac și nesuferit, era păzit la intrarea Tartarului de un monstru numit Cerber, o răpește pe fiica zeiței Demetra, Persefona, și se căsătorește cu ea.

Hestia, sora lui Zeus, devina zeița căminului familial, având grijă mereu de casele muritorilor. 

Demetra, tot soră a lui Zeus, devine zeița belșugului și a recoltei făcând ogoarele și livezile să  dea roade, umplând casele oamenilor cu bucate; aceasta a fost căsătorită cu fratele ei, având împreună o fată, Persefona, pe care reușește să o readucă înapoi din lumea lui Hades.

Hera, a treia soră a lui Zeus, devine soția sa, având împreună mulți copii; cu toate acestea, ea încearcă să îl dea jos de pe tron pe soțul ei. 

Palas- Atena, fiica lui Zeus, devine zeița înțelepciunii, a măiestriei în muncă, precum sculptură, arhitectură, pictură, broderie, țesătură; de asemenea, tot ea este și ocrotitoarea eroilor în bătălii. 

Apollo, fiul lui Zeus cu zeitatea Leto, devine zeul soarelui, al luminii, al artelor, protector al poeziei, muzicii și corului muzelorș acesta este cel mai frumos și mai iubit dintre copiii săi.

Artemis, sora lui Apollo, devine zeița vânătoriii, a lunii și a pădurilor, unde are alături 20 de nimfe. 

Hermes, fiul lui Zeus și al Maiei, devine curierul zeilor, primește în grijă gimnastica, tinerețea, sănătatea; de asemenea, el era foarte iscusit la vorbă. 

Afrodita, născută din spuma mării, devine zeița dragostei, a frumuseții și a vieții, fiind mereu însoțită de porumbițe, ce au devenit un simbol al blândeții și al iubirii; aceasta a avut un fiu, Eros, care umbla mereu cu arcul în spate și cu două săgeți, unele de aur înmuiate în foc  și miere, iar altele din plumb înmuiate în otravă. 

Hefaistos, fratele lui Hermes, devine zeul meșteșugului; chiar dacă era urât și greoi, el era puternic și priceput. Locuia în mare, era căsătorit cu zeița Atena, aceasta înșelându-l cu Ares. 

Ares, tot fiu al lui Zeus cu Hera, devine zeul războaielor, fiind mereu pus pe ceartă; el era dibaci și foarte chipeș. 

Dionisos devine idolul vinului, al dansului și al dezmățului, umblând prin lume cu nimfe și satiri, să împrăștie viță de vie și să petreacă la nesfârșit.

A doua parte povestește istoria eroilor din trecut, primii eroi care au salvat oamenii; aici zeii apar ca sprijin pentru aceștia în unele situații sau ca piedici în alte cazuri. Se relatează o serie de fapte istorice memorabile, războaie între eroi și monștrii, realizându-se un echilibru între rău și bine. 

Prin urmare, Perseu este un erou de origine argiană , fiul lui Zeus și al pământencei Danae, fiica regelui Acrisios al Argosului. Cele mai cunoscute fapte ale sale sunt înfrângerea Meduzei, a marelui Atlas, a lui Fineu, omorârea monstrului lui Poseidon. Acesta a fost ajutat de către zei în toate reușitele sale; a fost căsătorit cu fiica regelui Kefeus din Etiopia, pe nume Andromeda, și au avut șapte fii. 

Hercule, este cel mai cunoscut erou din mitologia greacă, neîntrecut în forță și vitejie, după moarte el fiind primit în rândul zeilor, devenind nemuritor. Printre faptele sale eroice amintim răpunerea leului din Nemmea, lupta cu hidra, înfrângerea păsărilor stimfaliene, vânarea căprioarei zeiței Artemis, prinderea taurului lui Poseidon, lupta cu amazoanele, răpirea monstrului Cerber- păzitorul lui Hades, eliberarea lui Prometeu și altele. Acesta a fost fiul lui Zeus și al Acmenei, el fiind blestemat datorită geloziei lui Hera, soția lui Zeus, fapt pentru care într-un act de nervozitate își omoară soția și copiii.

Tezeu este un viteaz atenian și un războinic celebru; este fiul lui Poseidon și al Etrei. Acesta dobândește de tânăr sabia și sandalele lui Egeu; îi învinge pe Sciron și Procust, devenind regele Atenei și tot el l-a ucis pe Minotaur, o bestie feroce pe jumătate om, pe jumătate taur. 

Dedal a fost un faimos sculptor și arhitect din mitologia greacă; este cunoscut pentru crearea renumitului Labirint din Creta, la cererea regelui Minos, pentru închiderea Minotaurului, însă este închis împreună cu fiul său Icar, deoarece a fost complicele reginei Pasiphae. Reușește să construiască un set de aripi din ceară pentru a evada, însă Icar zboară mult prea aproape de soare, aripile sale se topesc, se prăbușește și moare sub lacrimile tatălui său.

Belerofon este fiul lui Glaucos, regele Corintului; acesta reușește să omoare Himera, un monstru cu cap de leu, trup de capră, coadă de șarpe și răsuflare de foc. Ambiția sa de a ajunge în Olimp, pe calul său Pegas, pentru a fii egal cu zeii, îl înfurie pe Zeus și îl pune pe vultur să îi muște calul, astfel Belerofon cade și moare în Corint. 

Asclepios este fiul lui Apollo și al Coroniei; acesta era înzestrat cu puteri supranaturale, vindeca boli și învia morți; la cererea lui Hades, zeul Întunericului, Zeus îl lovește cu focul ceresc, astfel moare și se transformă sub forma unei constelații. 

Ulise a fost un celebru erou grec, care a participat la războiul troian; acesta a fost regele Itachai, fiul lui Laertes și al Anticleei, s-a căsătorit cu Penelopa, fiica lui Icar, cu care a avut un fiu. El este renumit pentru învingerea ciclopului Polifen, pentru arderea Troiei, folosind calul troian și alte fapte de vitejie în războaie. 

Ahile, fiul zeiței curcubeului Tetis și al pământeanului Anchise, se remarcă prin bătălia dusă cu amazoanele, prin puterile de semizeu dobândite în urma spălării sale în râul Stix la naștere, un râu ce desparte Infernul de Pământ. Secretul său consta în faptul că nu putea fi învins de către nicio armă a vreunui muritor, corpul său fiind invincibil, singurul punct slab fiind călcâiul, loc în care îl lovește săgeata lui Paris călăuzită de Apollo și îl învinge pe Ahile. 

Povestirile din cartea  'Legendele Olimpului' sunt concise, simple de înțeles, sunt relatate cele mai frumoase legende din Grecia Antică; farmecul cărții constă și în faptul că are ilustrații, atât de apreciate de tinerii cititori. Ilustrațiile oferă o alternativă a universului imaginar, oferind informații despre oameni și locuri care au existat sau despre fapte care s-au petrecut în anumite locuri. 'Legendele Olimpului' este un ciclu de povestiri care au avut și încă au un rol important în apropierea publicului tânăr de diferite caractere, gândiri și trăsături ale personalității, cât și în formarea unei viziuni asupra concepției despre istoria antică greacă.

62,50 lei
50,00 lei Economiseste 12,50 lei
Nicio taxa 2 zile
disponibil 9789731969749
Cantitate
Pe stoc

favorite_border Wishlist

Wishlist

Momentan nu ai produse în wishlist

favorite_border 0