• În stoc
  • Primeși comanda azi!
  • Livrare rapidă în Sibiu
  • Ridicare din librărie
  • -1,75 lei
  • Nou

Balada unui greier mic (romana si engleza) - George Toparceanu de
George Toparceanu

Despre Balada unui greier mic (romana si engleza) - George Toparceanu

Caracteristici Balada unui greier mic (romana si engleza) - George Toparceanu

Categorie Literatura si fictiune

Editura Pescarus

Copertă Brosata

Descriere Balada unui greier mic (romana si engleza) - George Toparceanu

George Topîrceanu ( 1886- 1937) a fost poet, prozator, memorialist, publicist și traducător român, precum și membru corespondent al Academiei Române. Acesta debutează cu diverse publicații la revistele “Belgia Orientului”, “Duminica”, “Spiruharetul”, “Neamul românesc literar” sau “Viața românească”. 

Se face remarcat odată ce publică parodia “Răspunsul micilor funcționari” și este chemat la Iași unde este pus ca secretar de redacție la revista” Viața românească” a lui Garabet Ibrăileanu. Acolo cunoaște și colaborează cu scriitori renumiți, precum Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi sau Gala Galaction.

Revista “Viața românească” este o revistă literară lunară editată de Uniunea Scriitorilor din România(reprezintă o asociație de creație, profesională și sindicală a scriitorilor din România, fiind structurată în 14 filiale regionale) și Redacția Publicațiilor pentru Străinătate, fiind fondată în 1906, iar în prezent o găsim și în mediul online. 

În 1912, împreună cu Mihai Sevastos publică revista “Teatrul”; în 1916 publică două volume, “Balade vesele” și “Parodii originale”, acestea având un mare succes, pentru care în 1926 primește” Premiul Național de Poezie”.  

Una dintre cele mai cunoscute balade ale autorului este “Balada unui greier mic”, o parodie cu accente de tristețe, în mod ironic, despre soarta greierului la început de toamnă. Întregul text este bazat pe umor, ca mijloc de transmitere al duioșiei, fiindcă scriitorul privește cu îngăduință pasivitatea, neglijența și naivitatea greierului. Cele două personaje principale, greierul și furnica, sunt simbolice pentru două ipostaze de viață, primul este genul petrecăreț, fără grija zilei de mâine, celălalt este gospodar și cumpătat. 

Această poezie este încadrată ca și gen literar la specia fabulă; aceasta este o scurtă povestire alegorică, care aparține genului epic, în versuri sau în proză, în care autorul personifică animale, plante, fenomene ale naturii și lucruri care satirizează anumite năravuri, deprinderi, mentalități sau greșeli cu scopul de a le îndrepta. 

Fiind o operă epică, sentimentele și atitudinea scriitorului sunt exprimate indirect, prin intermediul acțiunii și al personajelor. Structura sa cuprinde o primă parte narativă alegorică în care sunt relatate întâmplările, la care se adaugă dialogul, cu scopul de a reda acțiunii naturalețe și voioșie, și se termină cu o morală, o concluzie a întregului discurs formulată clar și concis. În ceea ce privește versificația, fabula nu respectă regulile stricte ale poeziei clasice, având libertatea de a îmbina oricum ritmul, rima, măsura și strofa. 

Balada este o specie a genului epic înfățișându-se ca un poem narativ, cu accente lirice, prezentând personaje în antiteză. De obicei ca și structură are dimensiuni reduse, intriga este simplă, personajele sunt puține cu atribute omenești, narațiunea este liniară, conflictul este acut, figurile de stil sunt cele expresive, iar ca și caracteristică specifică apare dialogul sau monologul. Dialogul este un mod de expunere care redă convorbirea directă dintre două sau mai multe personaje, având rolul de a crea dinamism și de a caracteriza personajele în mod indirect.

Monologul este un mod de expunere și un procedeu literar prin care ipostaza lirică sau personajul își analizează stările sufletești, concepțiile, ideile pe care le aduce la cunoștință cititorilor, fără a aștepta sau primi răspuns din partea cuiva.

În” Balada unui greier mic”, scriitorul ne prezintă universul unui greieraș micuț, peste care vine toamna ca o vijelie. Titlul baladei sugerează că este vorba de un căntec, mai trist în acest caz, în care greierele este firav și neajutorat. Imaginile redate de autor sunt expresive, redând o stare de melancolie. 

Poezia începe cu sosire neașteptată a toamnei, fiind prezentată în primele patru versuri ca o toamnă întunecată, necruțătoare, cu un cer sumbru , scriitorul insistând asupra rapidității acțiunii. Pe acest fundal este prezentat dialogul greierului, care își exprimă durerea vorbind cu toamna. 

De asemenea, venirea toamnei așa brusc produce, tot într-un stil comic, neliniște și spaimă în rândul plantelor și al viețuitoarelor mărunte. Se realizează și un portret al greierului utilizând o serie de epitete, precum “negru, mic, muiat în tuș” ” și pe aripi pudrat cu brumă”.

Monologul greierului este plin de duioșie; acesta remarcă că a venit toamna și el nu are provizii strânse pentru sezonul rece care urmează. Acesta încearcă să împrumute câte ceva de la vecina sa, furnica, care a strâns provizii tot timpul pentru a avea când vine frigul, însă această încercare eșuează. 

Pe parcursul monologului observăm că furnica are cămara plină, este foarte muncitoare, chibzuită, însă greierul o vede ca fiind răutăcioasă nevrând să îl ajute. În schimb, greierul este un personaj pus pe distracție, pe cântat, pe lenevit și în momentele grele se autovictimizează. 

Finalul poeziei surprinde sentimentul de tristețe , greierul rămânând fără nicio speranță. Astfel, acesta devine un cântăreț al propriei condiții, al imposibilității de a se adapta la schimbare, reprezentând totodată și condiția artistului în societate. 

În majoritatea cazurilor, cei mici asociază venirea toamnei cu cântecelul greierului din poezie cri-cri-cri, cu schimbarea vremii- venirea frigului și a atmosferei mohorâte, cu modificarea mediului înconjurător- cad frunzele, se usucă iarba și florile, cu plecarea păsărilor călătoare, cu hibernarea unor animale, cu strângerea proviziilor de către animale sau cu începerea anului școlar. 

Fiind o literatură pentru copii, se urmărește îndreptarea anumitor moravuri greșite într-un limbaj popular; de asemenea se apelează și la imagini pentru a transmite mai bine mesajul poeziei. Rolul imaginilor este de a crea efect vizual și de a stimula imaginația celor mici.

Un alt lucru benefic pentru cititori este subtitrarea baladei în limba engleză, astfel cei mici vor învăța cu ușurință și cu drag o limbă modernă, deoarece la vârste fragede memoria reține mult mai ușor anumite informații.

Prin urmare, cititul, împărtășirea poveștilor, discuțiile despre animațiile din interior, cântatul, orice ține de cunoașterea universului cărților ajută la dezvoltarea copiilor în numeroase moduri. De exemplu, cititul îi familiarizează pe aceștia cu sunetele și cuvintele folosite, le dezvoltă creierul sau imaginația, îi învață despre lumea din jurul lor, le dezvoltă vocabularul și le cultivă pasiunea pentru literatură. 

“Balada unui greier mic” este dedicată în special copiilor, datorită imaginilor create cu ajutorul figurilor de stil utilizate, datorită mesajului transmis de către text- mereu trebuie să ne gândim la ziua de mâine și să facem mereu lucrurile la timp- și datorită stilului plin de umor. 

8,75 lei
7,00 lei Economiseste 1,75 lei
Nicio taxa 2 zile
disponibil 9786068379616
Cantitate
Pe stoc

favorite_border Wishlist

Wishlist

Momentan nu ai produse în wishlist

favorite_border 0