• În stoc
  • Primeși comanda azi!
  • Livrare rapidă în Sibiu
  • Ridicare din librărie
  • -17,50 lei
  • Nou

Cel mai iubit dintre pamanteni - Marin Preda de
Marin Preda

Despre Cel mai iubit dintre pamanteni - Marin Preda

Caracteristici Cel mai iubit dintre pamanteni - Marin Preda

Categorie Literatura romana

Editura Cartex

Pagini 1

Copertă Brosata

Descriere Cel mai iubit dintre pamanteni - Marin Preda

Marin Preda (1922-1980) a fost unul dintre cei mai dintre cei mai importanți romancieri din perioada postbelică. Dincolo de marele său talent de scriitor, acesta a fost și un intelectual lucid, fiind conștient de urmările nefaste ale ideologiei comuniste asupra literaturii. 

Scriitorul debutează cu o primă scriere în ziarul Timpul, la vârsta de 20 de ani, publicând schițe și povestiri, precum “Pârlitu’”, “Strigoaica”,” Salcâmul”, “Calul”,” Noaptea” sau “La câmp”. Continuă să publice în continuare la diverse edituri, făcându-se remarcat prin nuvela “Calul”, care este introdusă în volumul său de debut în 1948, numit “Întâlnirea din pământuri”, ulterior aceasta fiind cunoscută sub numele “Moromeții”. 

Timp de doi ani este luat în armată, experiență care este descrisă ulterior în volumele “Viața ca o pradă” și “Delirul”. În 1952 devine redactor la revista “Viața Românească”, iar în 1956 primește “Premiul de Stat” pentru primul său roman, Moromeții. 

În 1970 devine director al editurii “Cartea Românească”, iar în 1972 devine membru corespondent al Academiei române.  În 1980, la editura pe care o conducea, publică ultimul său roman “Cel mai iubit dintre pământeni”. Apariția acestuia reprezintă un mare succes din partea publicului, dar și a criticilor literari, devenind una dintre cele mai citite și comentate cărți ale secolului XX.  Volumul a apărut într-o perioadă dominată de cenzură, autorul având curajul de a spune adevărul despre anii 1950, ani ai instaurării totalitarismului în România.

Această operă literară este încadrată ca și gen literar, romantismului. Acesta a fost o mișcare artistică, literară și intelectuală, apărută în Europa la sfârșitul secolului XVIII; a fost o reacție împotriva revoluției industriale, cât și împotriva normelor politice și sociale ale iluminismului. De asemenea, acest curent literar a influențat artele vizuale, literatura, muzica, istoriografia și educația. 

Principala caracteristică a perioadei romantice este că se împotrivește clasicismului; tema sa centrală este idealul și dorința de libertate, individul și autoexprimarea fiind în prim plan. La romantici personajele aparțin tuturor categoriilor sociale, se pune accent pe afirmarea originalității și a sensibilității. Subiectele tematice sunt, de regulă, iubirea, natura, istoria, folclorul, condiția omului de geniu, moartea, singurătatea; se pune accent pe mister, exotic, macabru, se creează personaje și situații excepționale. 

În literatura română, romantismul se face simțit prin intermediul scriitorilor, precum Ion Heliade Rădulescu, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Marin Preda sau Costache Negruzzi. 

Romanul “Cel mai Iubit dintre pământeni” este considerat unul complet- social, politic, sentimental, ideologic, psihologic, eseistic, polițist, cronică de familie. Acesta include atât mediul muncitoresc și de activiști, cât și pe cel intelectual și de tineret.

Este considerat un roman intelectual, deoarece meditația devine o formă a epicului, noțiunile curente de fericire, iubire, existență, autoritate, familie trec prin mintea unor persoane culte, precum filozofi, scriitori, istorici sau profesori.

Opera lui Preda este interpretată și ca roman de dragoste,deoarece reprezintă mitul fericirii prin dragoste, personajul principal având mai multe încercări nereușite în găsirea sentimentului de iubire. Fraza finală a volumului sugerează că existența omului nu are sens în afara acestui mit. 

Planul politic al cărții surprinde câteva momente importante dictate de către regimul comunist asupra tuturor; unul dintre acestea este faptul că datorită unei scrisori trimise unui prieten de-al său, personajul principal folosește un cuvânt interzis pentru care devine anchetat, arestat, trimis în detenție la canal și la mina de plumb timp de trei ani. 

Opera literară a scriitorului este văzută și ca un roman modern, deoarece dezvoltă o problemă complexă, cuprinde multe personaje intelectuale, dezvoltă condiția umană într-un moment important al istoriei românești; de asemenea îmbină mai multe tehnici narative, precum narațiune, confesiune, introspecție, rememorare, descriere, eseu. 

Tema sa o reprezintă independența spiritului în fața istoriei. Autorul adaugă viziunii artistice o dimensiune în care scepticismul modernității se insinuează în urmărirea unei drame umane, care sintetizează întreaga problematică a lui Marin Preda, și anume relația cu istoria, omul ca jucărie a destinului, problema libertății, a iubirii, a singurătății. În acest volum, ființa umană, memoria și experiența directă a acesteia sunt confruntate cu ordinea morală.

Titlul acestei opere sugerează faptul că sentimentele nu sunt libere, în mod ironic cel care ar trebui să fie iubit de semenii săi, nu are parte de această afecțiune, și cu toate aceste speranța este cea care îl face să fie mai puternic la fiecare încercare din viața sa. Alături de speranță, apare și conștiința faptului că traseul vieții nu poate fi schimbat. 

Cartea este structurată în zece părți dispuse în trei volume. Aceasta este relatată la persoana I, folosește tehnica retrospectivă, eroul (închis în închisoare) povestindu-și întreaga viață. 

Prima parte a romanului evocă tinerețea personajului principal, Victor Petrini, petrecută înaintea și în timpul celui de-al doilea război mondial. Acesta a crescut într-un oraș din Transilvania, în casa unui muncitor de la fabrica de avioane, unde devine un adolescent foarte libertin, evitat de fete și de colegi datorită mentalității sale obscure. Astfel, Victor devine un singuratic, singura persoană asupra căruia putea să își verse furia fiind mama sa.  

Volumul I surprinde formarea acestui tânăr din toate punctele de vedere; astfel se continuă cu prima sa iubire, Nineta Romulus, care se sfârșește rapid, urmând o nouă iubire marcantă pentru el, cea cu Căprioara, în timpul studiilor universitare unde se remarcă ca fiind un elev model. Această a doua poveste de dragoste a sa, se sfârșește ciudat, prin moartea Căprioarei în timpul unei intervenții medicale, dispariția ei și anchetarea lui Petrini de către autorități. 

Partea a doua a cărții, îl surprinde pe personajul principal pregătindu-se pentru o carieră în învățământul superior, avându-l ca mentor pe Petrică Nicolau . În mod ironic, Victor se îndrăgostește de soția lui Nicolau, cu care începe o aventură, ca după doi ani să se căsătorească. 

Ambii erau doi oameni intelectuali, însă pe alte categorii, ea fiind arhitectă, iar el asistent universitar, cultura dintre cei doi nepotrivindu-se; astfel nu reușesc să facă o legătură spirituală între ei. Prin urmare, între cei doi apare neîncrederea, apar certurile, dispare sentimentul de iubire, și inevitabil se ajunge la despărțire.

Volumul al treilea este relatat prin prisma amintirilor iubitei lui Petrini, Suzy Culala. Aceasta evocă ședințele pline de idei dramatice ale lui susținute în fața studenților, unele având urmări tragice, precum decizia unora de a se sinucide. Pentru dragostea care i-o poartă acesteia, Victor săvârșește o crimă și intră la închisoare din nou, de data acesta pe viață. La sfaturile avocatului său, începe să se apuce de scris, relatându-și propria viață.

Marin Preda a reușit să creeze un personaj-reflector , care are rolul și de a observa, dar și de a interpreta. Astfel epica romanului conține numeroase comentarii morale, observații sociale și politice, eseuri filozofice și estetice, citate și referințe din Dostoievski, Joyce, Rousseau sau Socrate.

În centrul volumului stă drama unui tânăr intelectual, asistent la catedra de filozofie în viața căruia se instalează brusc absurdul sub forma unei detenții fără motiv. În ciuda încercărilor grele prin care trece, Victor nu își pierde fondul de umanitate, dimpotrivă își întărește încrederea în valorile vieții și mai ales în mitul iubirii. 

Contrar titlului, personajul principal se dovedește a fi cel mai puțin iubit dintre pământeni și chiar și așa , în sfârșitul poveștii afirmă că nimic nu este fără dragoste. Înfrânt în viața socială, dominat de indivizi inferiori, Petrini își găsește alinarea în scris. Scrisul reprezintă pentru el o eliberare, o regenerare sufletească, singura șansă de a depăși greul condiției umane. 

Finalul romanului conține și reflecțiile personajului narator, care își asumă scrierea mărturisirilor în forma finală a cărții; de asemenea reamintește cititorilor scopul romanului, mai exact eliberarea conștiinței sale de toate experiențele trăite.”Cel mai iubit dintre pământeni” a fost și este în continuare un volum de mare succes, un roman despre dragoste și viață. despre pasiune și realitatea de zi cu zi. 

 

70,00 lei
52,50 lei Economiseste 17,50 lei
Nicio taxa 2 zile
disponibil 9789737883926
Cantitate
Pe stoc

favorite_border Wishlist

Wishlist

Momentan nu ai produse în wishlist

favorite_border 0