• În stoc
  • Primeși comanda azi!
  • Livrare rapidă în Sibiu
  • Ridicare din librărie
  • -10,00 lei
  • Nou

Patul lui Procust. Aforisme practice si filozofice. Editia a II-a, revizuita - Nassim Nicholas Taleb de
Nassim Nicholas Taleb

Despre Patul lui Procust. Aforisme practice si filozofice. Editia a II-a, revizuita - Nassim Nicholas Taleb

Caracteristici Patul lui Procust. Aforisme practice si filozofice. Editia a II-a, revizuita - Nassim Nicholas Taleb

Categorie Filosofie

Editura Curtea Veche Publishing

Pagini 144

Copertă Brosata

Descriere Patul lui Procust. Aforisme practice si filozofice. Editia a II-a, revizuita - Nassim Nicholas Taleb

Nassim Nicholas Taleb (n. 1960- prezent) este un renumit eseist libanez- american, savant și statistician matematic. Acesta a fost profesor la mai multe universități, co-redactor șef al revistei academice “Risk and Decision Analysis”, practicant în finanțe matematice și în prezent este consilier științific la “Universa Investments”. 

Debutul său ca și scriitor a început cu seria de volume eseistice, numite “Incerto”, ce cuprinde cinci volume despre incertitudine, publicate în perioada 2001-2018.  În 2001 publică prima sa carte non-tehnică,” Fooled by Randomness”, unde vorbește despre subestimarea rolului aleatoriei în viață, fiind inclusă de revista “Fortune” în clasamentul “Cele mai inteligente 75 de cărți cunoscute”. În a doua carte,” Lebăda neagră”, scrie despre evenimente imprevizibile, și are un mare succes cu aproximativ trei milioane de exemplare vândute. Timp de 36 de săptămâni a fost inclusă în topul “The New York Times” a celor mai bine vândute opere. 

Al treilea volum, “Patul lui Procust- aforisme practice și filosofice” apare în 2010, în care Taleb nu este de acord cu abordările platonice, teoretice ale realității; acesta se opune teoriei științelor sociale și economice care conform opiniei lui suferă de problema utilizării excesive a teoriei lui Platon. Astfel, pe baza acestor structuri, el optează pentru o societate robustă, care poate rezista la evenimente dificil de prezis. 

Platon a fost un filozof al Greciei antice și fondatorul Academiei din Atena- o școală filosofică idealistă, întemeiată de Platon într-o grădină din apropierea Atenei care ar fi aparținut eroului mitologic Akademos. Acesta a pus bazele filosofiei occidentale, operele sale fiind păstrate intacte timp de 2500 de ani.

A patra carte a seriei, “Antifragile- lucruri care câștigă din tulburare” este publicată în 2012, iar ultimul volum al colecției,”Skin in the game- Hidden Asymmetries in Daily Life”, apare în 2018. 

Cea mai recentă lucrare a sa este făcută împreună cu Yaneer Bar-Yam și Joseph Norman care este publicată în 2020 și se numește “Riscul sistemic de pandemie prin intermediul unor agenți patogeni noi- Coronavirus O notă.”.  Autorii susțin că poziția față de acest virus actual nu a fost luat suficient de serios de factorii de decizie politică și profesioniștii din domeniul medical. Coronavirus, în prezent, a luat amploarea unei pandemii globale, ce afectează sistemul respirator și duce la deces în cazul în care imunitatea oamenilor este slăbită. 

Transmiterea acestui virus se face atunci când suntem expuși la particule mici din aer expirate de o persoană infectată, fiind inhalate de către cei aflați la o distanță mai mică de un metru și jumătate. Pentru prevenirea sa, au fost impuse o serie de măsuri, precum distanța socială, purtarea măștilor de protecție în public, spălarea și dezinfectarea mâinilor cât mai des sau autoizolarea persoanelor infectate. Singurul mod de combatere a coronavirusului se pare că este vaccinul anticovid, la momentul actual fiind deja utilizate patru tipuri diferite de vaccin pentru imunizarea populației globale. 

În cartea Patul lui Procust, Nassim vorbește umanității despre propriile limitări, preconcepții și incapabilitatea de a-și depăși barierele mentale. Scriitorul devine un observator, spune lucrurilor pe nume, folosind ton ironic și moralist și o viziune cinică asupra contemporanului.  

Autorul își exprimă ideile asupra tendințelor negative ale civilizației moderne, și anume tendința de a modifica oamenii pentru a se adapta tehnologiei, de a da vina pe realitate că nu se potrivește modelelor economice gata făcute, de a inventa boli pentru a vinde medicamente.

Această operă literară este încadrată genului filozofic, datorită structurii și compoziției sale. Curentul filozofic este o sumă de idei împărtășite de unul sau mai mulți gânditori. Amploarea acestui curent este dată de popularitatea sa și de influența pe care o are acesta asupra ideilor celorlalți filozofi. Textele filosofice exprimă opinii despre viață, lume, istorie, folclor, trăsături lingvistice sau culturale, gastronomie, arhitectură sau orice alt concept consacrat.  

Titlul volumul Patul lui Procust este unul sugestiv, metaforic, nu se referă la ideea unui lucru așezat la locul nepotrivit, ci invers a schimbării persoanei, nu a patului. 

Procust îi răpea pe călători, le oferea o cină îmbelșugată, după care îi poftea să își petreacă noaptea într-un pat special, în care fiecare invitat trebuia să aibă fix dimensiunile acestuia. Astfel, cei care nu corespundeau, erau trecuți prin diverse tratamente, precum celor înalți le erau scurtate picioarele, cei prea scunzi erau întinși. De fapt secretul era că Procust avea două paturi pentru ambele dimensiuni, însă el îi așeza invers tocmai pentru a-i chinui.

Unul dintre personajele cunoscute care l-au vizitat pe Procust a fost Tezeu, un erou din mitologia greacă, cunoscut pentru uciderea Minotaurului, un animal feroce pe jumătate om și pe jumătate taur, ce trăia sub palatul regelui Minos din Cnossos. După obișnuita cină, Tezeu l-a convins pe Procust să se întindă pe propriul său pat, iar ca să îl ajute să încape la fix pe dimensiunea patului, i-a tăiat capul. Acesta a recurs la metoda lui Hercule în ceea ce privește plata cu aceeași monedă pentru faptele făcute. 

Hercule este cel mai cunoscut erou din Grecia antică, datorită forței și vitejiei sale, cea mai cunoscută poveste a sa fiind intrarea cu calul troian în cetatea Troia obținând victoria. El a fost primit în rândul zeilor după moarte devenind nemuritor. 

Aforismele scriitorului pun cititorii față în față cu propriile dezamăgiri din viața cotidiană, pe care de obicei nu le recunoaște. Ca și definiție aforismul este un enunț clar, expresiv și memorabil ce conține o cugetare, un gând intens sau o părere cu privire la viață, cu aplicabilitate generală. Despre aforisme se cunosc în general autorul și împrejurările în care au fost scrise sau rostite. 

Acestea reprezintă o cale de comunicare cu cititorul mult mai rapidă și mai convingătoare decât poezia sau alte texte filosofice. Nassim oferă publicului e serie de aforisme extrem de actuale, el reușind să creeze o zonă în care viața, opera și personalitatea sa se întrepătrund, evidențiindu-se reciproc. Cititorul devine practic fascinat de planul secund al volumului decât de povestea generală inițială.

Subiectele alese de Taleb în structura cărții sunt variate, precum viața de cuplu, etica, succesul sau hazardul.  Acest roman este recomandat pasionaților de filosofie, dar și celor care vor să cunoască o viziune complet diferită despre lume. 

50,00 lei
40,00 lei Economiseste 10,00 lei
Nicio taxa 2 zile
disponibil 9786064400994
Cantitate
Pe stoc

favorite_border Wishlist

Wishlist

Momentan nu ai produse în wishlist

favorite_border 0