• La comandă
  • Livrare în câteva zile!
  • -10,00 lei
  • Nou

Patul lui Procust. Aforisme practice si filozofice. Editia a II-a, revizuita - Nassim Nicholas Taleb de
Nassim Nicholas Taleb

Despre Patul lui Procust. Aforisme practice si filozofice. Editia a II-a, revizuita - Nassim Nicholas Taleb

Caracteristici Patul lui Procust. Aforisme practice si filozofice. Editia a II-a, revizuita - Nassim Nicholas Taleb

Categorie Filosofie

Editura Curtea Veche Publishing

Pagini 144

Copertă Brosata

Descriere Patul lui Procust. Aforisme practice si filozofice. Editia a II-a, revizuita - Nassim Nicholas Taleb

Nassim Nicholas Taleb (n. 1960- prezent) este un renumit eseist libanez- american, savant și statistician matematic. Acesta a fost profesor la mai multe universități, co-redactor șef al revistei academice Risk and Decision Analysis, practicant în finanțe matematice și în prezent este consilier științific la Universa Investments. 

Debutul său ca și scriitor a început cu seria de volume eseistice, numite Incerto, ce cuprinde cinci volume despre incertitudine, publicate în perioada 2001-2018.  În 2001 publică prima sa carte non-tehnică, Fooled by Randomness, unde vorbește despre subestimarea rolului aleatoriei în viață, fiind inclusă de revista Fortune în clasamentul  Cele mai inteligente 75 de cărți cunoscute. În a doua carte, Lebăda neagră, scrie despre evenimente imprevizibile, și are un mare succes cu aproximativ trei milioane de exemplare vândute. Timp de 36 de săptămâni a fost inclusă în topul The New York Times a celor mai bine vândute opere. 

Al treilea volum, Patul lui Procust- aforisme practice și filosofice apare în 2010, în care Taleb nu este de acord cu abordările platonice, teoretice ale realității; acesta se opune teoriei științelor sociale și economice care conform opiniei lui suferă de problema utilizării excesive a teoriei lui Platon. Astfel, pe baza acestor structuri, el optează pentru o societate robustă, care poate rezista la evenimente dificil de prezis. 

A patra carte a seriei, Antifragile- lucruri care câștigă din tulburare este publicată în 2012, iar ultimul volum al colecției, Skin in the game- Hidden Asymmetries in Daily Life, apare în 2018. 

Cea mai recentă lucrare a sa este făcută împreună cu Yaneer Bar-Yam și Joseph Norman este publicată în 2020 și se numește Riscul sistemic de pandemie prin intermediul unor agenți patogeni noi- Coronavirus O notă. Autorii susțin că poziția față de acest virus actual nu a fost luat suficient de serios de factorii de decizie politică și profesioniștii din domeniul medical. 

În cartea Patul lui Procust, Nassim vorbește umanității despre propriile limitări, preconcepții ți incapabilitatea de a-și depăși barierele mentale. Scriitorul devine un observator, spune lucrurilor pe nume, folosind ton ironic și moralist și o viziune cinică asupra contemporanului.  

Autorul își exprimă ideile asupra tendințelor negative ale civilizației moderne, și anume tendința de a modifica oamenii pentru a se adapta tehnologiei, de a da vina pe realitate că nu se potrivește modelelor economice gata făcute, de a inventa boli pentru a vinde medicamente .

Titlul volumul Patul lui Procust este unul sugestiv, metaforic, nu se referă la ideea unui lucru așezat la locul nepotrivit, ci invers a schimbării persoanei, nu a patului. Procust îi răpea pe călători, le oferea o cină îmbelșugată, după care îi poftea să își petreacă noaptea într-un pat special, în care fiecare invitat trebuia să aibă fix dimensiunile acestuia. Astfel, cei care nu corespundeau, erau trecuți prin diverse tratamente, precum celor înalți le erau scurtate picioarele, cei prea scunzi erau întinși. De fapt secretul era că Procust avea două paturi pentru ambele dimensiuni, însă el îi așeza invers tocmai pentru a-i chinui.

Subiectele alese de Taleb în structura cărții sunt variate, precum viața de cuplu, etica, succesul sau hazardul.  Acest roman este recomandat pasionaților de filosofie, dar și celor care vor să cunaoscă o viziune complet diferită despre lume. 

50,00 lei
40,00 lei Economiseste 10,00 lei
Nicio taxa 5 zile
la comandă 9786064400994
Cantitate
La comandă

favorite_border Wishlist

Wishlist

Momentan nu ai produse în wishlist

favorite_border 0