• În stoc
  • Primeși comanda azi!
  • Livrare rapidă în Sibiu
  • Ridicare din librărie
  • -14,25 lei
  • Nou

Inteligența Emoțională, ediția 4 de
Daniel Goleman

Despre Inteligența Emoțională, ediția 4

Caracteristici Inteligența Emoțională, ediția 4

Categorie Dezvoltare personala

Editura Curtea Veche Publishing

Pagini 536

Copertă Brosata

Descriere Inteligența Emoțională, ediția 4

Daniel Goleman (n. 1946- prezent ) este un psiholog cunoscut la nivel internațional, care predă grupurilor profesionale, oamenilor de afaceri și campusurilor universitare. Acesta este cofondator al Collaborative for Academic Social and Emotional Learning, inițiat la Centrul de Studii pentru copii Yale, în prezent mutat la Universitatea Illinois din Chicago; misiunea acestui centru se concentrează pe aducerea de programe în domeniul alfabetizării emoționale în școlile din toată lumea. În prezent, Goleman co-dirijează Consorțiul pentru Cercetarea Inteligenței Emoționale în Organizații la Universitatea Rutgers; acest consorțiu dirijează parteneriate de cercetare. de asemenea, este membru al Consiliului de Administrație Mind & Life Institute, consiliu care promovează dialoguri și colaborări de cercetare între practicienii contemplativi și oamenii de știință.

Ca și jurnalist stiințific a primit nenumărate premii, printre care Premiul Washburn, Premiul Lifetime Career, Premiul Pulitzer sau distincția de a fii membru al Asociației Americane pentru Avansarea Științei. Timp de doisprezece ani a redactat articole despre creier și științe comportamentale pentru renumitul 'The New York Times'. Autorul a creat și un instrument de evaluare al inteligenței emoționale, numit Inventarul de competențe emoționale și sociale sau ESCI, dezvoltat împreună cu colegul său Richard Boyatzis  și cu cercetătorii de la Institutul MC Clelland din Boston. 

Literatura psihologică datează din secolul al XIV-lea, în Tratatul lui Aristotel 'Despre suflet', ea cunoscând diverse modificări în funcție de evoluția socială. Aceasta studiază modul de gândire al oamenilor și comportamentul lor, pe baza științelor biologice și sociale, utilizând diverse metode de cercetare. 

Cele mai apreciate cărți ale lui Goleman sunt 'Inteligența Emoțională', 'Inteligența Ecologică' sau 'Inteligența socială'. cartea 'Inteligență Emoționalăț a fost publicată pentru prima dată în 1995, bucurându-se de un real succes; astfel ea a fost pe lista bestsellerurilor din 'New York Times' timp de un an și jumătate, cu aproximativ cinci milioane de exemplare tipărite în întreaga lume și tradus în 30 de limbi în peste 50 de țări. 

Această carte încearcă să pătrundă și să explice câteva dintre secretele minții umane. În urma cercetărilor din psihologie, autorul subliniază importanța emoțiilor în dezvoltarea personalității umane sau cum reușesc unii oameni să devină lideri fără să aibe un IQ ridicat, fiind suficient să se descurce și să își adapteze comportamentul cu ușurință în orice situație. 

Autorul face distincția între mintea rațională și cea emoțională; gândirea rațională se bazează pe obiectivism, presupune folosirea unui proces deliberat de colectare, sortare, organizare și analizare a informaților, precum și a unui sistem eficace de punere a întrebărilor și de gestionare a răspunsurilor. Pe de altă parte, gândirea emoțională acționează ca un instinct, reprezintă capacitatea de a gestiona și înțelege atât propriile emoții, cât și pe ale celorlalți. 

Daniel Goleman, explică în cartea 'Inteligența emoțională' faptul că echilibrul dintre cele două rațiuni reprezintă cheia unei vieți armonioase. În acest sens IQ-ul poate da roade dacă se împletește cu inteligența emoțională, dacă acordăm atenție nu doar capacității noastre de a raționa, ci și de a ne raporta la lume prin intermediul afectelor.  În tradiție aristoteliciană, autorul ne arată că pentru a avea o viață împlinită trebuie să găsim măsura exactă dintre emoții și rațiune, astfel omul devine un etalon al succesului. Cu alte cuvinte, cunoscându-ne mai bine pe noi și emoțiile noastre, vom fi mai siguri pe noi. 

Autorul ne învață în această carte cum emoțiile negative pot fii transformate într-o sursă de cunoaștere, ca de exemplu cum orice durere poate fi productivă, orice suferință poate fi vindecătoare sau cum orice mânie poate fi eliberatoare.  Pe baza cercetărilor sale asupra creierului și comportamentului, Goleman propune extinderea conceptului de inteligență. 

Pentru măsurarea inteligenței emoționale nu există o scară valorică sau teste standardizate pentru a stabili ca în cazul IQ-ului o valoare în funcție de vârstă. Totuși se poate stabili un anumit coeficient al EQ-ului, prin conceperea unor întrebări care vizează cinci calități fundamentale pe care individul trebuie să le aibă; acestea sunt autocunoașterea, autoreglarea emoțională, motivație, empatie și relaționare.

Autocunoașterea presupune conștientizarea propriilor emoții și sentimente; acest tipuri de persoane înțeleg cum emoțiile afectează viețile lor, dar și pe ale celor din jur, își cunosc punctele forte și slabe. De asemenea își gestionează criticile într-un mod constructiv.

Autoreglarea emoțională se referă la persoanele care au capacitatea să își stăpânească gândurile și impulsurile, fără a lua decizii pripite, anticipând consecințele unei acțiuni, fiind un feeling foarte util în viață. Persoanele care au un EQ mare al acestei calități, își exprimă emoțiile într-un mod foarte matur, folosind un ton calm și controlat. 

Motivația se remarcă prin faptul că această categorie de indivizi se auto-motivează emoțional; găsesc mereu motivația de a munci, de a face anumite acțiuni pentru a-și atinge obiectivele, sunt mereu persoane productive, au o viziune pe termen lung. Aceste persoane au mereu un scop bine definit, pentru îndeplinirea căruia se gândesc și la dezvoltarea personală, dar și la identifica și schimba lucrurile atunci când situațiile respective nu le mai satisfac nevoile și dorințele. 

Empatia se referă la înțelegerea modului în care acționează ființa umană pentru a putea interacționa mult mai bine cu oamenii din jur. Această categorie de persoane este mai puțin egoistă, se gândesc mereu la ceilalți și la problemele lor, sunt buni ascultători, au capacitatea de a cugeta bine, înțeleg nevoile celorlalți și cel mai important sunt prieteni loiali. 

Relaționarea presupune ușurința cu care anumiți indivizi colaborează și lucrează în echipă; aceștia pot fii adevărați lideri datorită abilităților de comunicare și de gestionare a relațiilor. Aceste persoane câștigă foarte ușor încrederea echipei și întotdeauna oferă respect celor din jur indiferent de situație. 

Inteligența emoțională este o componentă a psihicului uman care influențează toate aspectele vieții- de la partea personală la cea profesională și ne ajută să ne atingem mai ușor obiectivele pe care ni le-am propus.

Bazele dezvoltării inteligenței emoționale se pun în perioada copilăriei, însă aceasta se îmbunătățește încontinuu. Modalitățile prin care acest tip de inteligență poate fi îmbunătățit sunt controlarea și gestionarea emoțiilor, asumarea responsabilității, etichetarea sentimentelor, conștientizarea modului în care emoțiile ne influențează raționamentul, transformarea emoțiilor negative în pozitive, observarea sentimentelor celorlalți și îmbunătățirea abilităților sociale. 

Acest tip de inteligență este apreciat și dezvolat în toate țările, motiv pentru care a fost introdus ca disciplină în programa școlară, sub diverse denumiri, cu scopul de a pune bazele competențelor emoționale copiilor și de a le face mai accesibilă trecerea la viața de adult. De asemenea este folosită ca materie și în studiile superioare cu scopul de a forma personalitatea, și este utilizată și ca criteriu de angajare în marile companii. 

Cartea 'Inteligență emoțională' a renumitului Daniel Goleman a devenit punct de plecare pentru nenumărate teorii și studii, este un tip de literatură destinat persoanelor care doresc să își cunoască mai bine latura afectivă, celor care sunt pasionați de psihologie, dar și pentru cei care doresc să își dezvolte personalitatea. 

71,25 lei
57,00 lei Economiseste 14,25 lei
Nicio taxa 2 zile
disponibil 9786064400727
Cantitate
Pe stoc

favorite_border Wishlist

Wishlist

Momentan nu ai produse în wishlist

favorite_border 0