• În stoc
  • Primeși comanda azi!
  • Livrare rapidă în Sibiu
  • Ridicare din librărie
  • -11,72 lei
  • Nou

Pacienta tacuta - Alex Michaelides de
Alex Michaelides

Despre Pacienta tacuta - Alex Michaelides

Caracteristici Pacienta tacuta - Alex Michaelides

Categorie Crime, Thriller, Mistery

Editura Litera

Pagini 368

Copertă Brosata

Descriere Pacienta tacuta - Alex Michaelides

Alex Michaelides (n. 1977- prezent) este un cunoscut autor și scenarist bestseller britanic. Acesta s-a născut în Cipru, a urmat studiile de literatură engleză la Universitatea Cambridge, de asemenea a studiat psihoterapia.

Debutul său începe cu romanul “ Pacienta tăcută”, având un succes imens intrând imediat în clasamentul revistei internaționale americane “The New York Times”; de asemenea a fost în top 10 Bestseller în “Sunday Times”  timp de șase săptămâni. În 2019 a fost numărul doi la categoria celor mai bine vândute cărți de ficțiune de pe Amazon și thrillerul numărul unu al anului. A mai câștigat “Premiul Goodreads Choice Awards” pentru cel mai bun mister și a fost numit cartea lunii în “The Times”. Ulterior romanul este pus pe marile ecrane de către compania de producție a lui Brad Pitt, având un mare impact. 

Thrillerul este un gen artistic întâlnit în literatură, cinematografie și producții de televiziune, care folosește suspansul, tensiunea și emoția ca elemente principale. Acestea stimulează puternic starea de spirit a cititorului, oferindu-i un nivel ridicat de anticipare , așteptări extreme, incertitudine, surprize, anxietate sau teroare. Publicul este ținut în suspans în timp ce intriga se construiește spre un punct culminant. 

Alte realizări importante ale autorului sunt romanul “ Fecioarele”, o poveste detectiv- psihologică despre o serie de crime la un colegiu din Cambridge,  precum și scenariile filmelor “ The Devil You Know” și “The Con is On”. 

Romanul “Pacienta tăcută” este un thriller psihologic despre un act de violență extremă al unei femei împotriva soțului ei și despre un terapeut obsedat de descoperirea motivului din spatele acestui act. 

Cartea începe cu o declarație de iubire a lui Alicia pentru soțul ei, Gabriel, pe care îl iubea foarte mult și își dorea să nu îl supere cu nimic niciodată. Viața celor doi pare foarte frumoasă și fericită, ea fiind o pictoriță celebră, el un fotograf faimos în lumea modei. 

Într-o seară, soțul ei se întoarce liniștit acasă de la o ședință foto, iar ea îl împușcă de cinci ori în față, după care timp de șase ani nu a mai vorbit deloc. Toate indiciile crimei duc către ea, însă faptul că nu mai vorbește, o scapă de închisoare și este închisă într-un ospiciu. 

Refuzul Aliciei de a vorbi despre crimă sau despre orice altceva transformă o tragedie de familie în ceva mai mult, un mister care captivează imaginația publicului și o face pe acesta celebră. Tablourile sale ajung la prețuri imense , iar Alicia este ascunsă de lumina reflectoarelor la clinica The Grove, o instituție medico-legală de maximă siguranță din nordul Londrei. Internarea și administrarea medicamentelor pentru diverse teste o fac pe aceasta să devină o fire violentă. 

Un alt personaj interesant este Theo Faber, un psihoterapeut legist cu un mare interes în cazul tragediei celor doi soți. Acesta reușește să se ocupe personal de Alicia, ea oferindu-i jurnalul ei, unde relatează faptul că ar fi fost urmărită de un bărbat mascat în casa lor în săptămânile dinaintea crimei.

Nereușind să o facă să vorbească după sesiunile de terapie, Theo îl contactează pe verișorul Aliciei, care îi dezvăluie că în copilăria lor, mama ei s-ar fi sinucis, iar tatăl ei ar fi afirmat că și-ar fi dorit să moară Alicia în locul mamei sale.

După aflarea acestei informații, psihoterapeutul îi reamintește Aliciei aceste întâmplări, fapt ce o determină să vorbească pentru prima dată după atâta timp și îi spune că de fapt bărbatul mascat i-a omorât soțul. Acesta nu o crede și consideră că aceasta l-ar fi recunoscut.

De fapt, Theo nu dorea să o vindece pe Alicia, vroia să se asigure că nu-și amintește ce s-a întâmplat în seara crimei; Theo era bărbatul mascat care intra în casa soților Berenson pentru a-l confrunta pe Gabriel care avusese o aventură cu soția lui. Îl amenință cu arma și îi oferă șansa să se salveze ori pe el ori pe soția sa. În final, psihoterapeutul pleacă fără să îi ucidă, însă alegerea lui Gabriel de a se salva pe sine, i-a amintit acesteia de trauma din copilărie și îl ucide ea. 

Când Alicia îi spune psihoterapeutului povestea falsă cu bărbatul mascat, acesta își dă seama că l-a recunoscut și încearcă să o ucidă cu o supradoză de droguri. Alicia a apucat să înregistreze în jurnalul ei evenimentele întâmplate înainte de a-și pierde cunoștința, jurnal ce este găsit de poliție. În final, aceștia merg la casa lui Theo, îi citesc ultimele rânduri din jurnal, iar el răsuflă ușurat ca și cum s-ar fi bucurat că i-au descoperit faptele. 

Romanul “Pacienta tăcută” este construit prin prisma a două povești alternative ale celor două personaje principale, respectiv avem pe de o parte capitolele ce cuprind narațiunea lui Theo, iar pe de altă parte regăsim pagini din jurnalul Aliciei. 

Fiecare moment în care avansează cu descoperirea tainelor minții Aliciei este precum o săpătură arheologică, în care Psihoterapeutul nu dezgroapă momente istorice, ci sentimente și emoții. 

Un moment important  și plin de emoție este când Alicia, după evenimentele tragice și pline de mister întâmplate, realizează un portret , o lucrare mărturie, numit Alcesta. Se presupune că acest portret face referire la mitul Alcestei, o tragedie scrisă de către Euripide( acesta este un poet tragic grec, fiind primul autor dramatic preocupat de prezentarea psihologiei feminine). 

Povestea acestui mit se referă la condamnarea la moarte a lui Ahmet de către Parce, însă datorită lui Apollo, supranumit zeul luminii, primește o șansă să se salveze, dacă în locul său se oferă altcineva să moară. Prima dată el apelează la părinții săi, însă aceștia refuză, singura care dorește să se ofere drept sacrificiu în locul său fiind soția sa Alcesta. Se execută omorul, dar Hercule( acesta este un erou din mitologia greacă, cunoscut pentru faptele sale de vitejie și pentru faptul că după moarte a fost primit în lumea zeilor, devenind nemuritor) o răpește din lumea lor și o aduce înapoi pe Pământ fiind foarte impresionat de alegerea ei. Din acel moment, aceasta rămâne tăcută, precum Alicia. 

Acest roman este un adevărat thriller psihologic, cu o mare încărcătură emoțională redată într-un cadru sumbru, violent; reprezintă o serie de mistere, relatate într-un mod simplu, cu o mare intensitate asupra gândirii și cunoașterii.


46,90 lei
35,18 lei Economiseste 11,72 lei
Nicio taxa 2 zile
disponibil 9786063336065
Cantitate
Pe stoc

favorite_border Wishlist

Wishlist

Momentan nu ai produse în wishlist

favorite_border 0