• În stoc
  • Primeși comanda azi!
  • Livrare rapidă în Sibiu
  • Ridicare din librărie
  • -11,25 lei
  • Nou

Zbor deasupra unui cuib de cuci. Editia 2018 - Ken Kesey de
Ken Kesey

Despre Zbor deasupra unui cuib de cuci. Editia 2018 - Ken Kesey

Caracteristici Zbor deasupra unui cuib de cuci. Editia 2018 - Ken Kesey

Categorie Clasici

Editura Polirom

Pagini 376

Copertă Brosata

Descriere Zbor deasupra unui cuib de cuci. Editia 2018 - Ken Kesey

Kenneth Elton Kesey (n. 1935- d. 2001) a fost un scriitor american, romancier, eseist și autor de literatură pentru copii, de origine din Colorado. Acesta a absolvit Universitatea Oregon și Universitatea Standford. A avut o experiență și ca voluntar în cadrul proiectului guvernamental Proiectul MKUltra, care a fost un program secret de cercetare a modificărilor comportamentului uman, fiind administrat de către Office of Scientific Intelligence din cadrul CIA (acesta reprezintă un serviciu secret al Statelor Unite ale Americii fondat în 1947, numit Agenția Centrală de Informații).

Astfel, autorul a devenit un subiect experimental, luând medicamente care modifică mintea și oferind detalii despre efectele lor. Această experiență, împreună cu activitatea sa de asistent în cadrul spitalului unde s-a oferit voluntar plătit, au devenit baza scrierii romanului său "Zbor deasupra unui cuib de cuci", publicat în 1962, ulterior fiind ecranizat în 1975. 

Acesta continuă seria experiențelor și interpretările aferente, într-un alt roman al său, numit “Uneori o mare noțiune”. În continuare scrie încă trei volume de non-ficțiune, numite “Kesey’s Garage Sale”, “Demon Box” și “The Ulterior Inquiry”.  În aceste lucrări Ken vorbește despre călătoriile și experiențele sale psihedelice (această stare reprezintă anumite stări, sentimente și acțiuni de care nu suntem responsabili sau conștienți, făcute în urma unui consum de anumite medicamente sau substanțe). 

În 1988 publică un roman pentru copii, numit “Little Tricker the Squirrel meets big double the Bear”, în 1990 publică un volum din categoria misterelor, numit “Caverns”, iar în 1992 realizează o comedie, “Sailor Song”, care a devenit fundalul unui film de la Hollywood, în care se examinează problemele mediului și sfârșitul lumii. Ulterior, în 1994, în colaborare cu Ken Babbs, a scris un film neo-occidental, numit” Last go round”. 

 

Scriitorul Ken Kesey a devenit cunoscut datorită succesului romanului său” Zbor deasupra unui cuib de cuci”, care aparține perioadei postmoderniste. Ideea centrală a acestui curent literar este că problema cunoașterii se bazează pe tot ce este exterior individului. Acesta este un termen de referință aplicat unei vaste game de evoluții în domeniile de teorie critică , filosofie, arhitectură, artă, literatură și cultură care oferă un set de răspunsuri la condiția postmodernismului. 

În general, literatura postmodernă este caracterizată ca fiind o lectură dificilă, excluzând ideea de nou și inedit, negând ideea de progres și întoarcerea la tradițional. Limbajul folosit pune accent pe sensurile implicite ale cuvintelor și formelor. Un concept important în literatura postmodernă este ideea de joc, adică schimbarea cadrului de conexiune a ideilor, permițând sensurile figurate ale cuvintelor. 

Ulterior, această operă literară, datorită succesului avut la public, este ecranizată sub regia lui Milos Forman, fiind al doilea film care a câștigat cinci Premii Oscar la cele mai importante categorii, precum “Cel mai bun film”, “Cel mai bun actor”, “Cea mai bună actriță”, “Cel mai bun regizor” și “Cel mai bun scenariu”. Actorii principali ai acțiunii sunt Jack Nicholson (McMurphy) și Louise Fletcher (Ratched), totul se desfășoară în cadrul unui spital unde au loc o serie de evenimente cu mai multe personaje. 

Acesta este considerat cel mai bun film din istoria americană, fiind clasat în prezent pe locul 105 în “Lista celor mai bune 500 de filme ale tuturor timpurilor”, realizată de către revista Empire. Revista este una britanică dedicată lumii cinematografice, publicată lunar, ce apare și în Statele Unite, Australia, Turcia, Rusia și Portugalia. În fiecare an organizează “Gala Premiilor Empire Awards”, premiile fiind acordate în baza voturilor acordate de către cititorii revistei.

Ideea centrală a romanului Zbor deasupra unui cuib de cuci, constă în confruntarea a două forțe opuse, un psihopat închipuit,plin de viață, libertin și mereu fericit, internat într-un spital de boli mintale, și asistenta șefă a secției unde se află pacientul, care are o atitudine specifică oamenilor naziști, foarte dură și exigentă, căreia nu îi place nesupunerea pacienților. 

Acțiunea este prezentată de către unul din personaje, un indian pacient, cunoscut ca Șeful Bromden; ceilalți îl consideră surd și mut, dar în realitate se preface, auzind și vorbind perfect, astfel reușește să relateze tot ce se petrece în interiorul clinicii. 4e

Acesta ne prezintă pe sora Ratched care este asistenta șefă a clinicii, care nu permite nimănui să nu îi asculte autoritatea, motiv pentru care își instruiește și își alege personalul cu care lucrează care să i se supună și să aplice tot ce le spune. Pacienților care nu i se supun sau au anumite stări de revoltă li se aplică pedeapsa cu electroșocuri, astfel reușind să asigure liniște absolută- nimeni nu vorbește și nu face nimic, în afară de ce le spune aceasta. Practic, Ratched îi vede pe toți ca niște oameni roboți, pe care să îi manevreze după bunul ei plac.

Totul se schimbă o dată cu venirea unui pacient nou, McMurphy, care este un deținut pentru crimă, silit la muncă în folosul comunității, și se hotărăște să se prefacă ca având probleme psihice cu gândul de a scăpa de muncă și să își petreacă restul vieții stând într-un spital de boli mintale unde poate face tot ce vrea. Acesta este bărbat plin de viață, de amuzament, rebel și pus pe glume, contrar asistentei șefe. 

Astfel, între cei doi încep o serie de peripeții, în care fiecare are ceva de câștigat sau de pierdut. Datorită atitudinii sale rebele, Ratched se teme că i se va distruge imaginea și autoritatea pe care a reușit să și le creeze, astfel încearcă prin tot felul de metode să îl cumințească și pe McMurphy. 

În schimb, el devine un fel de idol pentru ceilalți pacienți, care îl apreciază pentru curajul său de a nu se supune, sunt încântați de fericirea și râsul său continuu și le readuce ideea de viață normală.  Acesta sfidează toate regulile de câte ori are ocazia, dorind să creeze acolo un mediu prielnic pentru acei oameni cu scopul de a se face bine.

Pe lângă încercarea de a le schimba atitudinea celor internați acolo, el reușește să formeze grupuri de joc pentru poker sau alte jocuri de noroc, să formeze ieșiri pentru distracție în afara spitalului sau să mituiască personalul pentru a aduce persoane necunoscute și alcool în interiorul clinicii. Toate acțiunile sale în încercarea de a le reda cheful de viață tuturor și de a o enerva pe Ratched sunt pline de amuzament, însă în ciuda a tot situația ia o întorsătură neașteptată. 

Sora șefă reușește să îi convingă pe pacienți să o asculte și să vadă acțiunile lui MCMurphy făcute doar pentru binele lui, în ideea de a se salva doar pe el și să fie lăsat liber să plece. În momentul când acesta află adevărul, că nu poate pleca de acolo niciodată fiindcă Ratched nu este de acord să îl transfere la alt spital, și cum este văzut el de fapt de către ceilalți pacienți, își dă seama că totul a fost în zadar, iar aceasta a reușit să îl folosească ca o unealtă pentru a-și atinge scopul- să creeze liniște și supunere. 

Ca să se distreze în continuare, acesta organizează o partidă de pescuit, și reușește să evadeze în afara spitalului, împreună cu șeful Bromden și încă un alt pacient, însă în urma unei mici peripeții, sunt readuși înapoi în spital unde li se aplică pedeapsa cu electroșocuri. Acesta este și momentul în care aflăm că de fapt naratorul indian vorbește, dezvăluindu-i lui McMurphy că se preface așa pentru a nu atrage atenția asupra sa, contrar atitudinii sale. De atunci cei doi devin confidenți, în încercarea de a face un plan de evadare de acolo.

Imaginea din finalul romanului îi prezintă pe Șef Bromden și McMurphy, unde indianul observă că prietenului său i s-a aplicat un tratament numit lobotomie și decide să îl sufoce cu o pernă pentru ca ceilalți pacienți să nu îl vadă în acea stare care i-ar fi stricat imaginea de om plin de viață. În semn de recunoștință și amintire pentru el, îi duce planul de eavadare la bun sfârșit și reușește să creeze o consolă hidroterapeutică cu care sparge geamul pentru a fugi din spital.

Autorul reușește să creioneze personajele și senzațiile trăite de pacienți într-un mod unic. În esență povestea sa reprezintă de fapt realitatea acelui moment istoric din America, în care sistemul era potrivnic tuturor, Personajul său reprezintă, de fapt dorința tuturor de a trăi viața frumos, de a nu se supune unor reguli, de a fi auziți și înțeleși de către societate. De asemenea, titlul cărții sugerează ideea de libertate prin cuvântul zbor, cucile reprezintă de fapt oamenii din viața reală care sunt obligați să se supună societății (cuibului).

Romanul "Zbor deasupra unui cuib de cuci" este un roman complex, pentru publicul adult, cu un final deschis, de actualitate, ce transmite efectele pe care sistemul le are asupra noastră și care prezintă o realitate a spitalelor de boli mintale. 
Kenneth Elton Kesey (n. 1935- d. 2001) a fost un scriitor american, romancier, eseist și autor de literatură pentru copii, de origine din Colorado. Acesta a absolvit Universitatea Oregon și Universitatea Standford. A avut o experiență și ca voluntar în cadrul proiectului guvernamental Proiectul MKUltra, care a fost un program secret de cercetare a modificărilor comportamentului uman, fiind administrat de către Office of Scientific Intelligence din cadrul CIA (acesta reprezintă un serviciu secret al Statelor Unite ale Americii fondat în 1947, numit Agenția Centrală de Informații).

Astfel, autorul a devenit un subiect experimental, luând medicamente care modifică mintea și oferind detalii despre efectele lor. Această experiență, împreună cu activitatea sa de asistent în cadrul spitalului unde s-a oferit voluntar plătit, au devenit baza scrierii romanului său Zbor deasupra unui cuib de cuci, publicat în 1962, ulterior fiind ecranizat în 1975. 

Acesta continuă seria experiențelor și interpretările aferente, într-un alt roman al său, numit “Uneori o mare noțiune”. În continuare scrie încă trei volume de non-ficțiune, numite “Kesey’s Garage Sale”, “Demon Box” și “The Ulterior Inquiry”.  În aceste lucrări Ken vorbește despre călătoriile și experiențele sale psihedelice (această stare reprezintă anumite stări, sentimente și acțiuni de care nu suntem responsabili sau conștienți, făcute în urma unui consum de anumite medicamente sau substanțe). 

În 1988 publică un roman pentru copii, numit “Little Tricker the Squirrel meets big double the Bear”, în 1990 publică un volum din categoria misterelor, numit “Caverns”, iar în 1992 realizează o comedie, “Sailor Song”, care a devenit fundalul unui film de la Hollywood, în care se examinează problemele mediului și sfârșitul lumii. Ulterior, în 1994, în colaborare cu Ken Babbs, a scris un film neo-occidental, numit” Last go round”. 

 

Scriitorul Ken Kesey a devenit cunoscut datorită succesului romanului său” Zbor deasupra unui cuib de cuci”, care aparține perioadei postmoderniste. Ideea centrală a acestui curent literar este că problema cunoașterii se bazează pe tot ce este exterior individului. Acesta este un termen de referință aplicat unei vaste game de evoluții în domeniile de teorie critică , filosofie, arhitectură, artă, literatură și cultură care oferă un set de răspunsuri la condiția postmodernismului. 

În general, literatura postmodernă este caracterizată ca fiind o lectură dificilă, excluzând ideea de nou și inedit, negând ideea de progres și întoarcerea la tradițional. Limbajul folosit pune accent pe sensurile implicite ale cuvintelor și formelor. Un concept important în literatura postmodernă este ideea de joc, adică schimbarea cadrului de conexiune a ideilor, permițând sensurile figurate ale cuvintelor. 

Ulterior, această operă literară, datorită succesului avut la public, este ecranizată sub regia lui Milos Forman, fiind al doilea film care a câștigat cinci Premii Oscar la cele mai importante categorii, precum “Cel mai bun film”, “Cel mai bun actor”, “Cea mai bună actriță”, “Cel mai bun regizor” și “Cel mai bun scenariu”. Actorii principali ai acțiunii sunt Jack Nicholson (McMurphy) și Louise Fletcher (Ratched), totul se desfășoară în cadrul unui spital unde au loc o serie de evenimente cu mai multe personaje. 

Acesta este considerat cel mai bun film din istoria americană, fiind clasat în prezent pe locul 105 în “Lista celor mai bune 500 de filme ale tuturor timpurilor”, realizată de către revista Empire. Revista este una britanică dedicată lumii cinematografice, publicată lunar, ce apare și în Statele Unite, Australia, Turcia, Rusia și Portugalia. În fiecare an organizează “Gala Premiilor Empire Awards”, premiile fiind acordate în baza voturilor acordate de către cititorii revistei.

Ideea centrală a romanului Zbor deasupra unui cuib de cuci, constă în confruntarea a două forțe opuse, un psihopat închipuit,plin de viață, libertin și mereu fericit, internat într-un spital de boli mintale, și asistenta șefă a secției unde se află pacientul, care are o atitudine specifică oamenilor naziști, foarte dură și exigentă, căreia nu îi place nesupunerea pacienților. 

Acțiunea este prezentată de către unul din personaje, un indian pacient, cunoscut ca Șeful Bromden; ceilalți îl consideră surd și mut, dar în realitate se preface, auzind și vorbind perfect, astfel reușește să relateze tot ce se petrece în interiorul clinicii. 4e

Acesta ne prezintă pe sora Ratched care este asistenta șefă a clinicii, care nu permite nimănui să nu îi asculte autoritatea, motiv pentru care își instruiește și își alege personalul cu care lucrează care să i se supună și să aplice tot ce le spune. Pacienților care nu i se supun sau au anumite stări de revoltă li se aplică pedeapsa cu electroșocuri, astfel reușind să asigure liniște absolută- nimeni nu vorbește și nu face nimic, în afară de ce le spune aceasta. Practic, Ratched îi vede pe toți ca niște oameni roboți, pe care să îi manevreze după bunul ei plac.

Totul se schimbă o dată cu venirea unui pacient nou, McMurphy, care este un deținut pentru crimă, silit la muncă în folosul comunității, și se hotărăște să se prefacă ca având probleme psihice cu gândul de a scăpa de muncă și să își petreacă restul vieții stând într-un spital de boli mintale unde poate face tot ce vrea. Acesta este bărbat plin de viață, de amuzament, rebel și pus pe glume, contrar asistentei șefe. 

Astfel, între cei doi încep o serie de peripeții, în care fiecare are ceva de câștigat sau de pierdut. Datorită atitudinii sale rebele, Ratched se teme că i se va distruge imaginea și autoritatea pe care a reușit să și le creeze, astfel încearcă prin tot felul de metode să îl cumințească și pe McMurphy. 

În schimb, el devine un fel de idol pentru ceilalți pacienți, care îl apreciază pentru curajul său de a nu se supune, sunt încântați de fericirea și râsul său continuu și le readuce ideea de viață normală.  Acesta sfidează toate regulile de câte ori are ocazia, dorind să creeze acolo un mediu prielnic pentru acei oameni cu scopul de a se face bine.

Pe lângă încercarea de a le schimba atitudinea celor internați acolo, el reușește să formeze grupuri de joc pentru poker sau alte jocuri de noroc, să formeze ieșiri pentru distracție în afara spitalului sau să mituiască personalul pentru a aduce persoane necunoscute și alcool în interiorul clinicii. Toate acțiunile sale în încercarea de a le reda cheful de viață tuturor și de a o enerva pe Ratched sunt pline de amuzament, însă în ciuda a tot situația ia o întorsătură neașteptată. 

Sora șefă reușește să îi convingă pe pacienți să o asculte și să vadă acțiunile lui MCMurphy făcute doar pentru binele lui, în ideea de a se salva doar pe el și să fie lăsat liber să plece. În momentul când acesta află adevărul, că nu poate pleca de acolo niciodată fiindcă Ratched nu este de acord să îl transfere la alt spital, și cum este văzut el de fapt de către ceilalți pacienți, își dă seama că totul a fost în zadar, iar aceasta a reușit să îl folosească ca o unealtă pentru a-și atinge scopul- să creeze liniște și supunere. 

Ca să se distreze în continuare, acesta organizează o partidă de pescuit, și reușește să evadeze în afara spitalului, împreună cu șeful Bromden și încă un alt pacient, însă în urma unei mici peripeții, sunt readuși înapoi în spital unde li se aplică pedeapsa cu electroșocuri. Acesta este și momentul în care aflăm că de fapt naratorul indian vorbește, dezvăluindu-i lui McMurphy că se preface așa pentru a nu atrage atenția asupra sa, contrar atitudinii sale. De atunci cei doi devin confidenți, în încercarea de a face un plan de evadare de acolo.

Imaginea din finalul romanului îi prezintă pe Șef Bromden și McMurphy, unde indianul observă că prietenului său i s-a aplicat un tratament numit lobotomie și decide să îl sufoce cu o pernă pentru ca ceilalți pacienți să nu îl vadă în acea stare care i-ar fi stricat imaginea de om plin de viață. În semn de recunoștință și amintire pentru el, îi duce planul de eavadare la bun sfârșit și reușește să creeze o consolă hidroterapeutică cu care sparge geamul pentru a fugi din spital.

Autorul reușește să creioneze personajele și senzațiile trăite de pacienți într-un mod unic. În esență povestea sa reprezintă de fapt realitatea acelui moment istoric din America, în care sistemul era potrivnic tuturor, Personajul său reprezintă, de fapt dorința tuturor de a trăi viața frumos, de a nu se supune unor reguli, de a fi auziți și înțeleși de către societate. De asemenea, titlul cărții sugerează ideea de libertate prin cuvântul zbor, cucile reprezintă de fapt oamenii din viața reală care sunt obligați să se supună societății (cuibului).

Romanul Zbor deasupra unui cuib de cuci este un roman complex, pentru publicul adult, cu un final deschis, de actualitate, ce transmite efectele pe care sistemul le are asupra noastră și care prezintă o realitate a spitalelor de boli mintale. 

45,00 lei
33,75 lei Economiseste 11,25 lei
Nicio taxa 2 zile
disponibil 9789734673735
Cantitate
Pe stoc

favorite_border Wishlist

Wishlist

Momentan nu ai produse în wishlist

favorite_border 0