• În stoc
  • Primeși comanda azi!
  • Livrare rapidă în Sibiu
  • Ridicare din librărie
  • -8,75 lei
  • Nou

De veghe in lanul de secara - J.D. Salinger de
J.D. Salinger

Despre De veghe in lanul de secara - J.D. Salinger

Caracteristici De veghe in lanul de secara - J.D. Salinger

Categorie Clasici

Editura Polirom

Pagini 280

Copertă Brosata

Descriere De veghe in lanul de secara - J.D. Salinger

Jerome David Salinger (n.1919-d.2010) a fost un scriitor de nuvele și povestiri american renumit. Acesta s- a născut în New York, a urmat Academia Militară Valley Forge  din Pennsylvania, ulterior fiind recrutat în cadrul celui de-al doilea război mondial( acesta a fost un război global care a durat din 1939 până în 1945, în care marile țări ale lumii au format două alianțe militare opuse). 

În timpul liceului, scriitorul publică proză scurtă, după care, în timpul studiilor superioare începe să scrie cel mai important roman al său ”De veghe în lanul de secară”, pe care îl publică în 1951, având un mare succes la public, reușind să vândă într-un an peste 250 de mii de exemplare. 

În mod ironic, Salinger nu este receptiv la ideea de a fi în atenția publicului, astfel el decide să se izoleze, se mută din New York în New Hampshire, unde se pare că a mai continuat să scrie, dar fără a mai publica lucrările sale. Înainte de a se muta, a mai publicat volumul “Nouă povestiri”, seria ”Franny și Zooey”, nuvelele “Dulgheri, înălțați grinda acoperișului”, “Seymour: o prezentare”și “Hapworth16, 1924”. 

Genul literar pe care autorul îl folosește este specific literaturii pentru adolescenți de natură psihologică și modernă. Astfel, se urmărește un singur plan narativ care pune accent pe analiza stărilor sufletești ale personajelor. Ca și particularități ale sale, menționăm importanța acordată trăirilor interioare, transformarea personajelor pe parcursul acțiunii, dublarea conflictului exterior de unul interior, modificarea radicală a relațiilor dintre personaje și schimbarea interioară a individului datorită mediul potrivnic. 

Modul său de viață, stilul său solitar, de autoizolare, de neadaptare la societate este regăsit în toate publicațiile sale în cadrul cărora reușește să captureze înstrăinarea și izolarea sentimentului de tristețe, a stărilor negative.

Romanul “De veghe în lanul de secară” este un roman modern, de actualitate, ce surprinde și aspecte psihologice; personajul principal, Holden, ne împărtășește tot ce face și prin ce trece, toate gândurile sale, toate meditațiile sale se transformă în adevărate morale atât pentru el, cât și pentru cititori. 

Autorul surprinde în cele aproximativ 300 de pagini, viața lui Holden Caulfield, care este un adolescent de 16 ani ce va fi exmatriculat de la școală. Din acel moment totul devine confuz și plin de dezamăgire pentru el, încearcă să descopere adevărul ascuns de lumea adulților, însă totul este fără succes generându-i o mare instabilitate emoțională. 

Nararea cărții se face la persoana întâi, naratorul fiind chiar personajul principal. Astfel povestea începe prin a prezenta situația lui Holden, care este corigent la căteva materii, riscând să fie exmatriculat cu câteva zile înainte de vacanța de Crăciun. Cu toate acestea, în ciuda dezinteresului său față de aceste materii, el este foarte bun la limba engleză, se remarcă prin faptl că îi place să citească foarte mult, lucru evidențiat printr-o serie de cugetări găsite în cadrul poveștii.

Holden face parte dintr-o familie înstărită din New York, cu patru copii, dintre care fratele cel mic moare de leucemie, fratele cel mare devine damă de companie, iar sora lor mai mică este în clasa a patra, o fetiță foarte isteață și cuminte. Punând accent pe familie, băiatul devine dezorientat de motivul exmatriculării, și neștiind cum să procedeze să le de-a vestea părinților săi și dacă aceștia vor fi receptivi sau nu, el decide să nu se ducă acasă în vacanța de Crăciun și pleacă la New York. Între timp speră că familia lui va primi o scrisoare de înștiințare cu vestea cea tristă, și că până va termina el de hoinărit ei se vor împăca cu ideea și va putea să se reîntoarcă acasă. 

Astfel, folosind banii de buzunar, ajuns în New York, se cazează la un hotel. New York este cel mai populat oraș din Statele Unite ale Americii și una dintre cele mai mari zone urbane din lume, cu un stil de viață plin de dinamism. Fiind singur, plin de energie și fără experiență de viață, el merge în barul hotelului, unde deși este minor se comportă ca un adult încercând toate viciile. 

Prima seară nu se sfârșește prea frumos, însă a doua zi începe alte peripeții. Acesta se întâlnește cu o prietenă a sa pe nume Sally, care îl atrage cu frumusețea ei. La sfârșitul întâlnirii, Holden îi propune să fugă amândoi în lume pentru a fi departe de cei care nu îi înțeleg, însă Sally fiind o fire realistă și cu capul pe umeri, îl refuză. Neacceptarea propunerii lui îl dezamăgește și fiind frustrat îi adresează o serie de jigniri și o alungă. 

Întâlnirea celor doi evidențiază din nou inocența adolescentului de 16 ani, care are multe vise, însă din perspectiva sa toți îi sunt potrivnici, îl dezamăgesc și singura cale la care recurge este să îi alunge din viața sa. Aventurile sale evidențiază că deși este matur în gândire și inteligent, el nu își găsește locul nicăieri, așteaptă mereu o schimbare. În adâncul sufletului își dorește ca cei din jur să îl înțeleagă, dar nu este posibil, deoarece nici măcar el nu se poate înțelege pe sine. 

Finalul romanului este unul deschis,plin de emoție și contrar celor întâmplate anterior. Holden este surprins pe o bancă din Central Park (acesta este considerat cel mai frumos parc din New York vizitat anual de peste 25 de milioane de vizitatori), în urma unei nopți în care a băut continuu, și privește lacul nedumerit de ce nu sunt rațe pe acel lac. Întotdeauna și-a pus această întrebare, de ce iarna nu sunt rațe pe lacul respectiv, și așa înghețat cum era din cauza gerului de afară, el întreabă trecătorii unde sunt duse acestea iarna, dar nimeni nu îi dă niciun răspuns. 

În timp ce continuă să privească lacul înghețat și speră să vadă măcar o rață, își aduce aminte de sora sa mai mică și își dorește să o mai vadă o dată înainte de a muri. Reușește să ajungă la apartamentul părinților săi din New York, se furișează pentru a intra în casă, și o privește pe sora lui cum doarme în timp ce fumează o țigară, după care o trezește și îi spune că va pleca departe. Cei doi au o discuție, după care el pleacă, revenind înapoi după alte câteva aventuri, iar familia se reîntregește. 

Autorul relatează viața unui adolescent în plină transformare fizică și sufletească, care nu reușește să se adapteze societății, dar care nici nu își dorește acest lucru. De la bun început protagonistul caută doar liniște interioară, motiv pentru care vrea un loc doar al său, unde să nu îl deranjeze nimeni, să trăiască în armonie cu natura. Această decizie este rezultatul realității exterioare, care deși își dorește să fie înțeles și să își găsească prieteni cu personalități ca a sa, el se lovește mereu de experiențe mai puțin plăcute care îl determină și mai mult să se autoizoleze și să fie dezamăgit de propria viață și de societate.  

Holden este în permanență cuprins de un conflict interior; este trimis la un liceu de prestigiu, Pencey, i se impune să termine școala pentru a putea deveni ceva în viață, însă încercările sale de a se conforma eșuează de fiecare dată. De asemenea, acesta își iubește frații, cu toate că viziunile lor despre viitor nu se potrivesc. Singura care joacă un rol decisiv în schimbarea cursului viitorului său este sora sa mai mică, deoarece ea reprezintă singurul lucru plin de inocență din viața sa. 

Acest sentiment plin de naivitate al copiilor el și l-a dorit mereu, însă realitatea, condițiile sociale, valorile după care suntem văzuți în societate și toate condiționările la care suntem supuși, distrug această stare minunată. 

Titlul romanului sugerează job-ul ideal în viziunea lui Holden, să vegheze copii care se joacă într-un lan de secară, adică să poată păstra sentimentul pur al copilăriei mereu viu, lucru posibil doar fiind într-un loc al naturii. Acest loc ideal reprezintă un refugiu al oamenilor, unde pot fi așa cum vor.

Toate aceste trăiri ale personajului se regăsesc și în viața autorului, el nefiind o persoană care s-a adaptat societății, și care în momentul în care cunoaște succesul, se autoizolează și se retrage din sfera sa socială. Aceste decizii sunt rezultate ale întâmplărilor din viața noastră și modul cum fiecare reacționează sau nu în fața unor anumite situații. Autoizolarea de cele mai multe ori este rezultatul unei depresii, care de cele mai multe ori nu se poate trata și oamenii se izolează. 

Povestea romanului ne arată degradarea morală pe care o poate provoca depresia în rândul tinerilor, stările pe care le induce și lucrurile neplăcute și nepotrivite pe cale le facem involuntar. Scopul acestei opere literare este să ajute cititorii să depășească astfel de situații, să ne arate că nu suntem singuri, și de ce nu să apelăm la persoane specializate pentru a preveni sau trata această stare care poate provoca probleme psihice sau de sănătate destul de grave.  

43,75 lei
35,00 lei Economiseste 8,75 lei
Nicio taxa 2 zile
disponibil 9789734620319
Cantitate
Pe stoc

favorite_border Wishlist

Wishlist

Momentan nu ai produse în wishlist

favorite_border 0