- Disponibil
- Livrare rapidă în Sibiu
- Ridicare din librărie
Constantin Noica. De la gazetărie la gândirea speculativă
Despre Constantin Noica. De la gazetărie la gândirea speculativă
Caracteristici Constantin Noica. De la gazetărie la gândirea speculativă
Categorie Biografii, memorii, jurnale
Autor: Ion Dur
Editura: Pro Universitaria
Descriere Constantin Noica. De la gazetărie la gândirea speculativă
Prezentare Constantin Noica. De la gazetărie la gândirea speculativă
Într-o lume în care gândirea se împletește cu cuvântul, „Constantin Noica. De la gazetărie la gândirea speculativă” se prezintă ca o veritabilă odisee a spiritului creator noician. Această lucrare fascinantă ne poartă pe cărările sinuoase ale evoluției intelectuale a lui Noica, un gânditor ce a navigat cu măiestrie între două universuri: publicistica vibrantă și adâncimea speculației filosofice.
Autorul, Ion Dur, ne dezvăluie un Noica aflat într-o continuă metamorfoză, un pelerin al ideilor care a traversat treptele desăvârșirii sale. De la dandysmul tineresc al publicistului, cu orgoliul său ideatic, până la mitul obsesiv al unei posibile școli filosofice, figura lui Noica se conturează în nuanțe variate, fiecare ipostază fiind o fereastră către o lume interioară complexă și fascinantă.
Cartea ne invită să descoperim determinările evoluției intelectuale a lui Noica, de la manifestările sale publicistice din perioada interbelică, pline de revoltă metafizică, până la reflecțiile ontologice din deceniile opt și nouă ale veacului trecut. Această călătorie intelectuală este presărată cu momente de intensitate emoțională și revelații profunde, ce ne ajută să înțelegem mai bine nu doar opera sa, ci și contextul istoric și cultural în care s-a desfășurat.
Un aspect captivant al cercetării este explorarea eticii lui „nu”, o imagine camusiană a dandy-ului, dar și a moralității ce cunoaște un interval insolit prin colaborarea lui Noica la Buna Vestire. Aici, autorul ne oferă o privire asupra filonului eului creștin al filosofului, dar și asupra derapajelor generate de o reflecție atinsă de strabism – o gândire louche ce ne provoacă să ne întrebăm despre limitele rațiunii.
Raporturile ideatice ale lui Noica cu marii gânditori precum Descartes, Aristotel, Kant, Goethe, Heidegger sau Blaga sunt explorate cu delicatețe, fiecare dialog fiind o invitație la introspecție și la regândirea propriilor noastre convingeri. În final, lucrarea ne conduce către figura gânditorului din perioada elaborării ontologiei sale și a proiectului de logică a lui Hermes, subliniind rationalitatea slabă a operei noiciene.
Dacă sunteți curioși să pătrundeți în universul fascinant al gândirii lui Constantin Noica și să explorați treptele formării sale filosofice, vă invit cu drag să vizitați librăria noastră din Bulevardul Mihai Viteazul nr. 5, Sibiu. Aici puteți răsfoi această carte captivantă înainte de a decide să o comandați. Veniți să descoperiți magia cuvintelor și profunzimea gândirii noiciene!
Găsești acest titlu la raft, în librăria Ramit de pe Bulevardul Mihai Viteazu, Nr. 5, lângă restaurantul Spartan.
Cum ajung