• În stoc
  • Primeși comanda azi!
  • Livrare rapidă în Sibiu
  • Ridicare din librărie
  • -22,50 lei
  • Nou

Winnetou-3 vol. - Karl May de
Karl May

Despre Winnetou-3 vol. - Karl May

Caracteristici Winnetou-3 vol. - Karl May

Categorie Actiune, aventura

Editura Cartex

Pagini 1

Copertă Brosata

Descriere Winnetou-3 vol. - Karl May

Karl Friedrich May (1842- 1912) a fost unul dintre scriitorii germani cei mai productivi și mai citiți, în special pentru romanele sale de aventură. Acesta a publicat o serie de romane cu povestiri de călătorie din orient, SUA sau Mexic, o parte dintre operele sale fiind ecranizate sau adaptate pentru piese de teatru.

Deși a avut o copilărie grea și o viață de adolescent cu multe peripeții, după căsătoria sa cu Emma Pollmer, debutează ca scriitor. Astfel, în 1880 începe cu povestirile “Ciclul Orient” ce durează cu mici întreruperi până în 1888. În paralel scrie și pentru alte ziare cotidiene, precum “Deutschen Hausschatz”, “Der Gute Kamerad” sau “Kolportage”.

Acesta devine renumit datorită publicării “Culegerea de romane de călătorie a lui Karl May“, cea mai cunoscută poveste a sa fiind Legenda lui Old Shatterhand, unde apare figura cunoscutului idian apaș Winnetou. Pentru seria de povești ”Im Reiche des Silbernen Lowen”, scriitorul primește titlul de “Doctor honoris causa” din partea Universității German- Americane.   

Alte scrieri cunoscute ale lui Karl și traduse și în limba română sunt “Winnetou”, “Printre vulturi”, “Aventuri în deșertul sălbatic”, “Testamentul incașului”, “Tainele Tibetului”, “Comoara din lacul de argint” sau “Aventuri în Turkestan”.

Operele sale literare cuprind peste 200 de milioane de exemplare vândute în întreaga lume și sunt traduse în aproximativ 40 de limbi diferite. În orașul său natal, Ernstthal, la 100 de anide la moartea sa, au fost desfășurate o serie de evenimente în memoria sa, datorită importanței sale în literatura de aventură. 

Ca și încadrare literară, operele lui May sunt povestiri. Acestea aparțin genului epic, în proză, în care se relatează fapte din punctul de vedere al naratorului, care poate fi martor sau/ și participant la evenimentul povestit. Cele mai specifice trăsături ale acestui gen literar sunt dimensiunea textului redusă, nararea unui singur fapt, personaje puține, îndreptarea atenției cititorului asupra acțiunii, intriga este simplă, naratorul este implicat în evenimentele relatate, acțiunea redă o experiență general valabilă, șirul evenimentelor este generat de o situație sau de o stare sufletească, actul povestirii se desfășoară într-un spațiu cu o anumită semnificație ce adeseori devine suprapersonaj, iar situațiile relatate au ca finalitate extragerea unei învățături. 

Romanele din seria ”Winnetou” ale lui Karl May, simbolizează dorința romantică pentru o viață simplă, în strânsă legătură cu natura, iar eroii din cadrul povestirilor sale sunt arhetipuri ale americanilor de origine germană. Winnetou este un erou nativ american, fictiv ce apare în mai multe dintre creațiile autorului, unde narațiunea este făcută la persoana întâi, din prisma lui Old Shatterhand , care îl întâlnește pe personajul principal în urma unui conflict dramatic inițial.  Ulterior, cei doi devin prieteni, ambii dând dovadă de abilități de luptă deosebite, dar și de compasiune față de oameni.

Eroul principal devine șef de trib al apașilor după uciderea tatălui său și a surorii sale de către banditul Santer, alături fiindu-i calul său, Iltschi(vânt), iar ca obiect de apărare folosea pușca sa faimoasă, denumită “Arma de argint”, deoarece era o pușcă cu țeavă dublă decorată cu ținte din argint. După ce devine frate de sânge cu Old Shatterhand, îi oferă acestuia un cal, Hatatitia(Fulger), care este fratele lui Iltschi. Aceștia pornesc împreună pe urmele lui Santer pentru a se răzbuna, în lupta lor fiind împiedicați de mai multe ori de indienii Kiowa. 

Din 1938, această minunată operă a fost interpretată în mai multe piese de teatru în întreaga Germanie, în ciuda perioadei naziste, în care libera exprimare și diferențele rasiale nu erau acceptate.În 1950, artistul belgian de benzi desenate Willy Vandersteen, creează o serie întreagă de astfel de lucrări bazate pe poveștile lui Karl. În 1963, se realizează și prima ecranizare a romanului,un film western,  de către regizorul Harald Reini, în care rolul principal este interpretat de actorul francez Pierre Brice, iar rolul secund de către Lex Barker. Acesta a avut un real succes cu încasări de peste zece milioane de euro, numai în Germania. Ultima ecranizare a volumului apare în 2016, sub regia lui Philipp Stolzl, avându-i ca actori principali pe Nik Xhelilaj și Wotan Wilke Mohring. 

Filmele western prezintă povestiri care au loc în a doua jumătate a secolului XIX, în vestul sălbatic american. Acestea prezintă cât de grea și pustie era viața pentru familiile americane aflate la frontieră; aceste familii se confruntau cu schimbări care le schimbau radical viața, fapte ilustrate prin intermediul diverselor conflicte dintre diferite categorii de oameni, precum localnici și coloniști sau agricultori și fermieri. Tema western a avut un mare succes, deși prezintă o epocă restrânsă din istoria americană și un loc specific. 

Romanul “Winnetou” are un fir epic continuu, cronologic, povestit în așa mod încât te face să rămâi captiv în cadrul acțiunii și este structurat în trei volume. Personajul principal este cel mai cunoscut și îndrăgit erou din operele de aventură ale literaturii universale, având o inteligență remarcabilă care îl ajută să treacă peste toate pericolele la care este expus de-a lungul povestirii.

Primul volum, numit “Un greenhorn” îl prezintă pe Winnetou, ca fiind un proaspăt absolvent , ce a practicat multe sporturi și căruia îi plăcea să ofere meditații în diferite scopuri. Astfel, acesta decide să meargă în Vestul Sălbatic, pentru a oferii meditații unei fetițe. Trăind în acel loc, el se împrietenește cu Henry, un făuritor de arme, care îi dă acestuia denumirea de greenhorn, care reprezintă numele dat celor care vin pentru prima dată pe continentul vestic american și fac anumite greșeli. 

Meșterul îl pune la încercare pe tânăr și îl supune la o probă de tras cu arma, și anume îl pune să doboare un urs cu o armă specifică foarte grea; bineînțeles că acesta nimerește ținta din prima, datorită practicării acestui tip de sport. O altă probă pe care o trece este îmblânzirea unui cal năzdrăvan, după care i se oferă un loc de muncă la serviciul de măsurători de terenuri. Și în acest caz se descurcă foarte bine datorită cunoștințelor avute. Astfel, se decide ca Winnetou să plece cu câțiva experți topografi, să cartografieze terenul dintre Canadian River și New Mexico, pentru a construi marea cale ferată ce avea să unească Saint Louis cu coasta Pacificului, traversând teritoriile stăpânite de indieni. 

Volumul al doilea, numit Klekih-Petra, prezintă neînțelegerile dintre cartografi, dar și dintre ei și triburile de indieni care nu erau de acord cu construirea căii ferate. În acest capitol, Winnetou trece printr-o serie de peripeții, în care este implicat și Charlie, ulterior numit Old Shatterhand (Bătrânul Pumn de Fier). Conflictele dintre apași și triburile de indieni sunt detaliat conturate, iar în urma rezultatelor acestor bătălii, cei doi devin prieteni, iar personajul principal trece de partea indienilor. În încercarea de a se întoarce în locul în care fusese angajat, Winnetou pleacă cu sora și tatăl său să ia aur dintr-un loc secret cunoscut de el, însă fiind urmărit în permanență de oamenii lui Santer, aceștia îi omoară familia. 

În al treilea volum, numit “Testamentul”, este surprinsă încercarea de a-l găsi pe Santer- un bandit de temut- și de a-și răzbuna moartea familiei. Winnetou este ajutat de către prietenul său Old Shatterhand, însă după mai multe aventuri, acesta moare, iar executorul său moștenitor rămâne fratele lui de sânge. 

Autorul prezintă două figuri emblematice prin intermediul personajelor sale principale, un indian și un alb, care luptă împreună pentru același scop- să facă dreptate. Este o poveste plină de aventuri, în care cititorul este în continuu prins în acțiune și dornic de a citi în continuare. 

Romanul “Winnetou” este recomandat de citit de către adolescenți, dar și de către adulți, deoarece acesta surprinde momente pline de interes pentru publicul tânăr, dar și informații valoroase despre istorie pentru publicul mediu. 90,00 lei
67,50 lei Economiseste 22,50 lei
Nicio taxa 2 zile
disponibil 9789731048895
Cantitate
Pe stoc

favorite_border Wishlist

Wishlist

Momentan nu ai produse în wishlist

favorite_border 0